Élet-Stílus

Műkincsekkel gazdagodott a Google

A Google egy számítógépbe igyekszik begyömöszölni az egész világot. Most a múzeumokat préselte bele. Nincs több kifogás a múzeumjárásra, legalábbis virtuálisan.

A Google-nak sikerült megállapodnia tizenhét a világ legjelentősebbek közé sorolt múzeumával, amelynek révén a cég bebocsátás nyert a kiállítótermekbe és digitalizálta az ott kiállított műveket. A lenyűgöző eredmény mostantól látható Google Art Project névén.

Műkincsekkel gazdagodott a Google 1Az amszterdami Rijksmuseum a régi holland mesterekkel, az Uffizi képtár, vagy akár a New York-i MET gyűjteménye egyaránt megtalálható a listában. Az oldal hasonlóan működik, mint a Google jól ismert Street View (Utcanézet) alkalmazása és a projekt elkészítése is hasonló módon történt. Egy kamerákkal telezsúfolt kézikocsit tologattak körbe a képtárakban a technikusok. Az eredmény éppen olyan mintha a helyszínen lennénk; közel lehet menni mindenhez, vagy körbe foroghatunk illetve bejárkálhatunk bármilyen útvonalat a múzeumokban.


A Google célja egyébként éppen nem az, hogy ne kelljen múzeumokba járni a magas kultúráért, hanem, hogy kedvet csináljon hozzá – mondta Nelson Mattos a Google egyik vezető mérnöke.

A műalkotások minden kis részlete, az olajfestmények rétegeinek patinája, vagy Van Gogh ecsetvonásai egészen közelről tanulmányozhatóak, ugyanis 1000 művészeti alkotás gigapixel méretű felbontásban is elérhető. Természetesen napjaink mindent megosztós igényét is figyelembe vették, így élményeinket, kommentjeinket azonnal közzé tehetjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik