Élet-Stílus

Nemsokára itt a tavasz?

A hagyomány szerint a barlangjából ma előbújó medve megmondja, hogy jön-e már a tavasz.

Németh Lajos meteorológus az Inforadio.hu-nak elmondta, hogy az elkövetkező napokban jelentős változás nem következik be az időjárásban. Nincs ugyanis most semmi, ami ki tudná söpörni a nyirkos és hideg légtömeget a Kárpát-medencéből. A szakértő szerint változás a hétvégére jöhet, pénteken ugyanis egy erősebb hidegfront hatására felszakadozik a felhőzet, hétvégére pedig akár plusz 8-10 fok is lehet.

Ma, február 2-án, szerdán, gyertyaszentelő Boldogasszony napján azonban még marad a borús és ködös időjárás, ami azért fontos, mert a hagyomány szerint ma bújnak elő a medvék odújukból. A borongós időjárás miatt a medve ma biztos nem látja meg az árnyékát, ami jó jel, hiszen a hiedelem szerint, ha a mai napon nem látja saját árnyékát, akkor nem bújik vissza és közeledik a tavasz.

Érdekes, hogy az európai hagyományok szerint a legtöbb helyen a medve jósolja meg a tavaszt, az angolszász hagyomány szerint pedig egyes helyeken a mormota, helyenként a borz. Amerikában például február 2-át a mormota napjának nevezik.
Az európai szokás gyökere egyes információk szerint Erdélyből ered, de olyan is van, aki Jókai Mórnak tulajdonítja az időjós medve figuráját.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tavaszt jósol-e a medve? (Inforadio.hu)
Táncoló medvebocs (Life.hu)
Február, hol a nyár? – népi hiedelmek az időjárásról (transindex.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik