Élet-Stílus

Átigazolási Top10: ki volt nagy vétel?

Cassano balhéi, Carroll sérülése, Torres fájdalmai és Luiz Gustavo kíméletlen belépői. Az európai nagy klubok januárban kioldották a pénzeszsákot, összeállításunkban a megszerzett sztárok ár-értékarányát vizslattuk.

10. ANDY CARROLL (angol, csatár)
A Newcastle Unitedtől a Liverpoolba (41 millió)

Fabio Capellóról az angol sajtó alaposan leszedte a keresztvizet a franciák elleni 2-1-es hazai betli után, mindenek előtt azt kérvén rajta számon, miért szerepeltette Andy Carrollt. Az olasz mester a hétfői Newcastle-Liverpool tranzakcióra mutatva nyugodtan felelhetne: ezért. A Liverpool igencsak megelőlegezte a bizalmat az első komoly szezonját teljesítő, s az Anfield Roadra sérülten érkező 22 esztendős támadónak.

19 bajnokin 11 gólt szerzett, tavaly a második vonalban 39 meccsen 17-et. Magas termete (191 cm) ellenére jól cselez, persze, hogy jól fejel: Angliában ennyi is elég ahhoz, hogy valaki 41 millió euróért cseréljen gazdát, vagyis klubot.


9. LUIZ GUSTAVO (brazil, középpályás)

A Hoffenheimtől a Bayern Münchenbe (15 millió)

A Bayern ősszel középhátvédet és csatárt keresett, végül vett egy védekező középpályást, aki játszott már balbekket is. Mark van Bommel elengedése nyilván Luiz Gustavo érkezésének volt a folyománya, a 23 éves brazil mellett szól a kor, és az, hogy Brazíliában játszott már középső védőt is (ez a poszt jelenleg egy másik középpályásé, az ukrán Timoscsuké). A Bayern Münchennek 15 milliójába került a dél-amerikai, aki előbb szűrőként, majd a hétvégi, Werder elleni bajnokin már balhátvédként szerepelt a münchenieknél. Gyors, tud mit kezdeni a labdával, a belépői tisztaságán azonban még van mit csiszolni (bár azt sem, ha Van Bommel örökébe lép).

8. DAVID LUIZ (brazil, védő)
A Benficától a Chelsea-be (25 millió)

A brazilt régóta „kerülgette” a Chelsea, a Benfica azonban nyáron megtagadta a londoniak (és a Milan) ajánlatait. A Dunga távozásával a brazil válogatottban is egyre több szerepet kapó középső védő ugyanakkor – csapatával együtt – nem villogott a BL-ben, s a bevételkiesés a lisszaboniakat is eladásra késztette. Az érte kifizetett 25 millió még akkor is sok, ha a Chelsea-nek sürgősen szüksége volt márkás középső védőre. A dél-amerikai ráadásul ősszel nem villogott, Gelsenkirchenben például Farfán és Raúl folyamatosan felültették. Ettől függetlenül „remek alapanyag”, s Terry mellett kikupálódhat.

Babel Németországban próbál szerencsét (MT/EPA)

Babel Németországban próbál szerencsét (MT/EPA)

7. RYAN BABEL (holland, támadó, szélső)
A Liverpoolból a Hoffenheimbe (8 millió)

Az igencsak alulértékelt holland szélsőtől a Liverpool mindenképpen szabadulni akart, s így kapóra jött a Wolfsburg és a Hoffenheim ajánlata. Végül a sinsheimiek szerezték meg, potom nyolcmillióért (a Liverpool 2007-ben még 14 millió fontért vette meg). A 2007-es U21-es Európa-bajnok remek játékos, a Liverpoolba azonban nehezen tudta beverekedni magát (mivel rendre szélsőt játszott, 91 bajnokin csak 12 gólt szerzett), a németek által nyújtott több játéklehetőség a javára válhat.

6. GIAMPAOLO PAZZINI (olasz, csatár)
A Sampdoriától az Interbe (12 millió+Biabiany)

Pazzini valahogy a lassabban fejlődő, „elfelejtett” olasz támadók életét élte: a Lippi-korszakban a válogatottba elvétve kapott meghívót, s mivel csak kis (Atalanta) vagy közepes (Fiorentina, Sampdoria) csapatokban játszott, nem terelődött rá a figyelem – Cesare Prandelli azért emlékezett rá firenzei éveiből. A rendkívül agilis, igaz, kissé rapszodikus támadóra némi meglepetést keltve csapott le az Inter, s a milánói gárda nem csinált rossz boltot. A kifizetett 12 millió nem túl sok, míg az ősszel nem túl meggyőző, korábban viszont Parmában remekelő Biabianyt sikerült nyolcmilliót érően bevonni az üzletbe. Pazzini a lehető legjobban üzent, két góllal mutatkozott be a Palermo ellen.

5. IBRAHIM AFFELAY (holland, középpályás)
A PSV-től a Barcelonába (3 millió)

A holland iskola egyik méltó képviselőjét diszkontáron szerezte meg a Barcelona, s bár a katalánok nem nevesítették, a marokkói származású 24 éves holland lehet a 31 éves Xavi utódja. Az eindhoveni nevelés (tízéves kora óta a PSV edzéseit látogatta) lövőtechnikája átlagon felüli (távoli lövéseivel új elemet csempészhet a spanyol bajnok játékába), a cselek sem hozzák zavarba, jól passzol. Fiatalabb kora ellenére rengeteg tapasztalattal rendelkezik, s ez átsegítheti a kezdeti nehézségeken: a remek futballistákkal spékelt barcelonai középpályán eleinte aligha lesz kezdőjátékos.

4. FERNANDO TORRES (spanyol, csatár)
A Liverpooltól a Chelsea-be (58.5 millió)

Ha Torresért tavaly januárban adtak volna ki ekkora összeget, talán fel sem szisszen a kórus (az európai labdarúgás jövőjét a totális elüzletiesedéstől féltő Michel Platini UEFA-elnök kivételével). A spanyol csatár ugyanakkor – vb-cím ide vagy oda – nem zárt túl fényes esztendőt, ősszel vagy sérült volt vagy épp a formáját keresgélte. Nyilván kedvét szegték a Liverpoolban történtek, a csapat mélyrepülésében azonban neki is szerepe volt. Ha Londonban magára talál, még ezt a summát is megszolgálhatja, kérdés, hogy sérülései mindezt lehetővé teszik-e.

Torres a Liverpool egyik riválisához igazolt (MTI/EPA)

Torres a Liverpool egyik riválisához igazolt (MTI/EPA)

3. EDIN DZEKO (bosnyák, csatár)
A Wolfsburgtól a Manchester Citybe (32 millió)

Nyáron és télen is érte bolondult Torinó és Milánó: nem véletlenül. A bosnyák tipikus befejező csatár, fejjel, ballal, jobbal, neki szinte mindegy. Kíméletlen ítéletvégrehajtó, s javára szolgál az is, hogy az angol bajnoksághoz legközelebb álló topbajnokságból, a Bundesligából érkezett. Nem is okozott neki gondot a beilleszkedés, első gólját már meglőtte a Cityben. Lesz mit törlesztenie, a 32 millió meglehetősen sok pénz – igaz, nem Angliában

2. ANTONIO CASSANO (olasz, támadó, szélső)
A Sampdoriától a Milanba (1.7 millió)

Ha csak az érte kifizetett összeg döntene, Cassanónak kijárna az első hely. A sokszor rendkívülit alkotó, vitathatatlanul kiváló képességű olasz fenegyerek ugyanakkor eddig még mindig hasonlóan teljesített: érkezés után remekelt Rómában, Madridban és Genovában, majd visszaesett a teljesítménye (nem a futballal foglalkozott), s ebből adódóan összerúgta a port edzővel, klubelnökkel. Milánóba is így került, s ha folytatja a termelést – első négy meccsén négy gólpasszt osztott ki – a Milan ultrái áldani fogják Adriano Galliani helyzetfelismerését. Benőtt-e, aminek be kellett?

Suarez Liverpoolban onthatja a gólokat (MTI/EPA)

Suárez Liverpoolban onthatja a gólokat (MTI/EPA)


1. LUIS SUÁREZ (uruguayi, csatár)
Az Ajaxtól a Liverpoolba (26.5 millió euró)

Az uruguayi kikényszerítette távozását, az amszterdamiak ellenálltak – egy darabig. Habár az érte kifizetett összeg magas, s a csatár eddig a nívósabb bajnokságokban még nem bizonyította a tudását, utóbbiról mindenki meggyőződhetett a világbajnokságon. Gyors, erőteljes, aligha okoz majd neki gondot a Premier League ritmusa. Torres méltó utódja lehet az Anfielden, január talán legjobb igazolása, ár/érték arányban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik