Élet-Stílus

Nagy László nélkül is erősek vagyunk

Iváncsik Gergő, a magyar férfi kézilabda-válogatott szélsője a vasárnap véget ért svédországi világbajnokságról, Nagy Lászlóról és az olimpiáról is nyilatkozott az FN.hu-nak.

Nemcsik Balázs, a szövetség főtitkára, csapatvezető azt mondta, a lengyelek elleni, sorsdöntő meccs előtt nem a hetedik hely és az ezzel járó olimpiai selejtező lebegett a szemük előtt – azért nyertek, mert jól érezték magukat együtt. Igaz ez?

Meg tudom erősíteni az általa elmondottakat. Kitűnő közösséget alkotunk, tudunk egymásért küzdeni. Végig jó volt a hangulat, jól éreztük magunkat. Valóban ennek is köszönhető a jó szereplés – a hetedik helyezéssel teljesen elégedettek lehetünk.

A hetedik hely hallatán más sportágakban hajlamosak vagyunk legyinteni, kézilabdában ugyanakkor miért nagy bravúr?

A sportágunkban adottak azok a csapatok, amelyek rendszerint ott vannak a mezőny elején, amelyek az elitet képviselik. Tőlük öt mérkőzésen talán háromszor kikapnánk. Éppen ezért őket megszorítani, vagy velük együtt ott lenni a mezőny elején igenis siker.

Mi kellene ahhoz, hogy egy világbajnokságon még előrébb végezzenek?

Idő, abból minél több. Hasznunkra válna, és minden bizonnyal az eredményességben is tükröződne, ha a lehető legtöbbet tudnánk együtt készülni, ha különböző tornákon össze tudnának csiszolódni azok a játékosok, akik a világversenyen pályára lépnek.

Nagy László nélkül is erősek vagyunk 1

Ha már a programot említette: igaz, hogy alig értek haza, máris edz a Veszprémmel?

Valóban nincs megállás, a klubomnál este edzésre jelentkezem.

Még térjünk vissza a vb-re: melyik a legkedvesebb meccs az ön számára?

Az erőviszonyokról
Még évekig a franciák uralják majd a világot

Mindegyik, amelyiken nyertünk.

Rendben, de Brazília legyőzése csak nem egyenértékű a lengyelek elleni sikerrel?

Ebben igaza van. A norvégek, a németek, valamint a lengyelek elleni mérkőzéseket emelném ki, hiszen ezeken nagy csatában nyertünk. A nevezettek elleni siker a bravúrgyőzelmek kategóriájába sorolható, lévén erős, jó csapatokról van szó.

A nyitányon Izlandtól kikaptak, majd legyűrték Norvégiát, a középdöntőben és a helyosztón pedig vereség, győzelem, vereség, győzelem következett. Szép kis sorsminta. Ez a hullámzó formának vagy a mezőny kiegyenlítettségének tudható be?

Is-is. Előfordult, hogy hullámvölgybe kerültünk, de az eredménysorból is pontosan kiderül, ez nem tartott sokáig, mindig képesek voltunk felállni, meglepetésgyőzelmeket aratni a rosszabbul sikerült meccsek után, s a hetedik hellyel teljesítettük a célunkat.

Nagy László nélkül is erősek vagyunk 1

Saját teljesítményével elégedett?

Nem vagyok elégedett magammal, bár én mindig kritikusan szemlélem a saját szereplésemet. Nem úgy sikerült a vb a számomra, ahogy szerettem volna, de elég erős a keretünk ahhoz, hogy valaki mindig annak a helyébe lépjen, akinek adott pillanatban kevésbé megy a játék.

Ezek után érdekelne: hányas osztályzatot adna magának?

Ha egytől tízig kell osztályozni, akkor a maximális felét, ötöst.

Nagy Lászlóról
A csapat jó lenne vele, de nélküle is az!

És mi a csapat érdemjegye?

Hullámvölgyről beszéltünk az előbb, ezért aztán hetes vagy nyolcas.

Kinek adna tízest a csapatból?

Tudja mit, legyen a csapat tízes, végtére is együtt értünk el azt, amiért útra keltünk Svédországba, de kiváltképp azért, mert bebizonyítottuk, hogy tudunk küzdeni, harcolni, és képesek vagyunk együtt túllendülni a nehéz helyzeteken.

Nagy László nélkül is erősek vagyunk 1

Amíg önök Svédországban izzadtak, itthon mindenki azt találgatta, mikor lép majd pályára Carlos Perez. Tényleg olyan fontos az ő játéka a válogatott számára?

Nyilván. Nagyszerű képességekkel megáldott, rutinos játékosról van szó, aki 37 évesen is tudott segíteni a csapatnak, amikor beszállt, és nyilván tud a jövőben is. Ám szerencsére akadnak olyan játékosok, akik rendszeresen hatvan percet játszanak a klubjukban, ott már bizonyítottak, és hosszú távon a válogatott erősségei lehetnek.

Nagy Lászlóra szüksége van a válogatottnak?

Olimpia
Ez a következő feladat, igyekszünk teljesíteni a célt.

A csapat jó lenne vele, de nélküle is az! Hiányzik, persze, hiszen kiváló kézilabdázó, de ezt az ügyet mi már lezártuk magukban.

Hogy érti ezt?

Úgy, hogy lezártuk a dolgot az elején. Még egyszer mondom, hiányzik, de nem foglalkozunk azzal, jön vagy nem jön, vagy hogy milyen lenne vele. Nem titkolom, olykor kissé zavaró is ez a helyzet, főleg akkor bosszankodtunk, amikor már kint voltunk Svédországban, de nem a válogatottról esett a legtöbb szó, nem azokról, akik az aktuális világbajnokságra készültek, hanem folyamatosan Nagy László volt a téma.

Ön szerint ki fogja letaszítani a trónról a franciákat?

Hajlamos vagyok azokat a válogatottakat említeni, amelyek az utóbbi időszakban megszorongatták őket, legfőképp a döntőben remekül helytálló dánokat…

…bocsánat, de bíztam abban, hogy azt mondja, a magyarok!

Hát, ha mi is tudnánk annyit együtt készülni, mint ők, nem lenne lehetetlen. Amúgy a jelenlegi mezőnyt nézve amondó vagyok, hogy még évekig a franciák uralják a világot.

A hetedik hellyel az olimpiai selejtező már megvan, de meglesz a kvóta is?

Ez a következő feladat, igyekszünk ismét teljesíteni a célt.

Elgondolkodott már azon, hogy a londoni játékokon előfordulhat: a magyar válogatott játékosaként szembekerül majd a spanyol mezes Nagy Lászlóval?

Nem. A magyar válogatott legyen ott az olimpián – én ezzel foglalkozom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik