Élet-Stílus

Magyar porcelánt tervezne a sztárdizájner

A New York-i sztárdizájner, Karim Rashid szívesen tervezne magyar kerámiát vagy porcelánt.

Karim Rashid interjújában elmondta, hogy meglepő módon eddig még egy magyar céggel sem dolgozott együtt, de a jövőben ezt mindenképpen szeretné pótolni. Az egyiptomi-angol származású művész egyébként eddig már 35 ország 220 cégével dolgozott együtt: munkáit pedig 300 különböző díjjal jutalmazták.

Pályafutása csúcsteljesítményének Rashid az amerikai Garbo cégnek készített Umbra nevű polipropilén papírkosarat tartja, azért mert mint mondta abban az időben alig volt választék hulladékkosarakat illetően, neki viszont azonnal egy érzékibb tárgy jutott eszébe, amikor a feladatot vállalta. A darab azóta iparművészeti slágerré vált.

Karim Rashid szerint mindennapi környezetünk tárgyai, a levélszekrényektől kezdve a repülőgépek mellékhelyiségein át a kerti bútorokig vagy az irodai berendezésekig gyakran rosszul megtervezettek, lehangolóak és elavultságukban már távolról sem felelnek meg a jelenkor követelményeinek. Ezért a jövőbeli elképzeléseivel kapcsolatban a dizájner azt vallotta, hogy minden olyan tárgyat meg szeretne tervezni, amivel az ember csak kapcsolatba kerül, különösen azokat, amelyek nagy hatást gyakorolnak lelkületünkre és életformánkra.

Karim Rashid szerda délután tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ahol szerdán, csütörtökön és pénteken is megtekinthető a sztárdizájner munkáiból összeállított minitárlat.

AJÁNLOTT LINKEK:

A tervező hivatalos weboldala (karimrashid.com)
A Karim Rashid által megálmodott szemetes kicsiben (elledecor.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik