Élet-Stílus

Kivonul a Fradi tulajdonosa

Kevin McCabe, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. tulajdonosa bejelentette, elérkezettnek látja az időt arra, hogy a klub vezetését másra bízza.

A brit üzletember távozását az ftc.hu-n közzétett közleményében azzal indokolja, hogy az egyesület nem kapott magyar részről szponzori támogatást, s a jelenlegi támogatók közül többen is megszegték kötelezettségeiket.

Kitért arra is, hogy egy igen jelentős nagyságú, a Zrt. által befizetett ÁFA összeg már nagyon hosszú ideje nem került az APEH által visszatérítésre, valamint, hogy a televízió a csapat minden egyes mérkőzését közvetíti, így elmaradtak a jegybevételből várt összegek. Ennek kapcsán McCabe a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) is felelősnek tartja, továbbá úgy érzi, munkájukat az is megnehezítette, hogy a Ferencvárosi Torna Club egyes vezetőivel feszült a Zrt. vezetőinek kapcsolata.

A brit üzletember emlékeztet rá, hogy 2008-ban áprilisában vette át az akkor csőd közeli helyzetben lévő klubot, amely 2005. novembere óta várt új befektetőre. Összesen hat pályázatot kellett kiírni, míg végül sikerült olyan feltételeket kidolgozni, amely minden érdekelt (a magyar állam, a Ferencváros és a befektető, egyben új tulajdonos) számára is megfelelt. A győztes pályázó többek között vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a Nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak.

A Scarborough csoportot irányító McCabe jelezte: a jelen gazdasági helyzet miatt nem tudtak megfelelő hitelekhez jutni, ezért nem kezdődhetett el a csapat új stadionjának építése, ugyanakkor azt továbbra is vállalja, hogy 2014-ig felújítják a jelenlegi létesítményt.
“Valójában már megegyeztünk a Raiffeisen Bank egyik leányvállalatával az együttműködés feltételeiben, azonban az előszerződés aláírása előtt megváltozott a világ gazdasági helyzete. Látva a pénzintézetek összeomlását, lehetetlenné vált, és a mai napon is lehetetlen jelentős banki segítséghez hozzájutni. Véleményem szerint még legalább 3-5 évre lesz szükség ahhoz, hogy a világ visszatérjen a megszokott kerékvágásba” – írja McCabe.

McCabe közleményében hangsúlyozza: büszke arra, amit az eltelt időszakban elért a klubnál, ugyanis az együttes a másodosztályból feljutott a legjobbak közé, a 2010/11-es szezonban pedig jelenleg a negyedik helyen áll, és van esélye arra, hogy a következő idényben nemzetközi kupában indulhasson.
“Minden szurkolóval szeretném ezért megosztani, hogy most érkezett el az idő, a fent említett okokból, hogy a Fradi vezetését más, hasonlóan hozzáértő szakemberekre bízzam – zárul McCabe közleménye. – Ezen szándékomról tájékoztattam a politika szereplőit helyi és magasabb szinten is, mostantól tehát tőlük függ, hogy a fentiek megvalósulása mennyire lesz eredményes.”

McCabe tavaly november 9-én jelentette be, hogy részben vagy egészben értékesítené a Zrt. részvényeit, orosz és brit üzleti lapokban is hirdette a csapatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik