Élet-Stílus

A ma népbetegsége lehet

A vérszegénység világszerte összesen 1,3 milliárd embert, köztük főleg nőket és gyerekeket érint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vérszegénység lehet a mai kor népbetegsége, annál is inkább, hiszen a Föld lakosságának mintegy 30%-át érinti. A szakértők hangsúlyozzák, hogy noha a vérszegénységet több dolog is okozhatja, 500-600 millió ember betegségéért mégis egyértelműen felelőssé tehető a vashiány. A vérszegénység, más néven anémia egyébként főleg a gyerekeket és a szülőképes korban lévő nőket fenyegeti.

A vas felszívódását lehet segíteni különféle anyagokkal: C-vitaminnal, állati fehérjével, illetve folsavval, emellett nem árt odafigyelni arra, hogy némely anyagok, mint a réz, a cink, a kalcium, a foszfor vagy a mangán, kifejezetten gátolja a vas beépülését. Az anémia megelőzésében komoly szerepet kap tehát a helyesen összeállított étrend: a vérszegénység nagy mértékben veszélyezteti azokat, akik drasztikus diétát tartanak, egyoldalúan táplálkoznak, vagy vegetáriánusok.

A kiegyensúlyozott és rendszeres, változatos táplálkozás mindenképpen fontos a megelőzésben, sőt a kezelésben is: fontos tudni, hogy az anémia lassan és fokozatosan alakul ki, még súlyos esetben is lehet valaki panaszmentes.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg még többet a vérszegénységről (Nők Lapja Café)
A mai kor népbetegsége lehet? (Wellness Café)
Vérszegény nemzedék (Házipatika)
Hasznos tanácsok az egészséges táplálkozáshoz (Polc.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik