Élet-Stílus

Elhunyt a híres szoprán

Életének 69. évében elhunyt Margaret Price világhírű szoprán, walesi otthonában pénteken érte a halál, szívelégtelenség lépett fel nála - jelentette be ügynöke a hét végén.

Margaret Price Mozart és Verdi operáinak előadásával vált világhírűvé a londoni Királyi Operában. De rendszeresen fellépett a New York-i Metropolitan Operában, a milánói Scalában, a bécsi Staatsoperben vagy a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a müncheni Staatsoperben is. Utóbbit tartotta második otthonának.

Price 1962-ben debütált Mozart Figaro házassága című operájában Cherubino szerepében a Walesi Nemzeti Operában. A londoni Covent Gardenben először kisebb szerepeket kapott, majd 1963-ban a megbetegedett Teresa Berganza helyére ugrott be Cheribino szerepében. Az előadást Solti György vezényelte.

Első Verdi szerepét is Solti Györgynek köszönheti, 1976-ban az Othello Desdemonájaként debütált Londonban. A világhírnevet 1971-ben Mozart Don Giovanni című operájának Donna Anna szerepe hozta meg neki.

Számtalan lemezfelvétel őrzi páratlanul tiszta hangját. 1993-ban II. Erzsébet brit uralkodó a lovagi rang nő megfelelőjét, dáma címet adományozott neki. A világ legrangosabb egyetemein kapott díszdoktori címet. 1998-ban vonult vissza a színpadtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik