Élet-Stílus

Djokovics diadalmaskodott Melbourne-ben

A szerb Novak Djokovics nyerte a férfi egyes küzdelmeit az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a vasárnapi döntőben 6:4, 6:2, 6:3-ra győzött a brit Andy Murray ellen.

Sokak szerint a következő években többször láthatunk majd Djokovics-Murray Grand Slam döntőt, hiszen a finálékat az utóbbi években kisajátító Federer-Nadal párosból előbbi lassan kiöregedik, utóbbi pedig egyre-másra sérülésekkel bajlódik. A mostani párosítás tagjai kis túlzással gyerekkoruk óta ismerik egymást: mindketten 1987 májusában születtek – a brit egy héttel idősebb -, így már a különböző korosztályos versenyeken összefutottak. A születési idejükön túl fizikai adottságaik is szinte tökéletesen megegyeznek: mindössze egy kilogramm és két centiméter választja el őket. Felnőtt versenye eddig hétszer találkoztak, ebből négyszer Djokovics nyert, igaz, utolsó három mérkőzésükön Murray volt a jobb.

Djokovics diadalmaskodott Melbourne-ben 1

A mostani finálé első játszmájában fej-fej mellett haladtak 4:5-ig, ám ekkor Murray egy kettőshibával indította szervagémét, Djokovics pedig rácsapott a lehetőségre, és megnyerte a szettet. A második játszma elején a szerb élt az első megnyeréséből származó lélektani előnyével, és gyorsan elhúzott 3:0-ra. Innen már csak idő kérdése volt, hogy megnyerje a második játszmát is. Nem sok remény maradt a brit számára. Hiszen 0:2-ről felállni egy GS-döntőben, szinte lehetetlen vállalkozásnak ígérkezik. Korábban Djokovics egyszer vesztett 2:0-ról, ahogy Murray is egyszer tudott fordítani 0:2-ről – bizarr módon mindketten az osztrák Melzer ellenében tették.

Djokovics diadalmaskodott Melbourne-ben 1

A harmadik játszma elején Murray megpróbálta átvenni a játék irányítását, de csak 3:4-ig tartott lendülete. Ekkor a kétségkívül jobb napot kifogó Djokovics elvette ellenfele adogatását, majd hozta a sajátját, és megnyerte a mérkőzést. Ez volt a szerb második Grand Slam-győzelme, a három évvel ezelőtti, szintén Melbourne-ben aratott diadal után, míg a harmadik döntőjét elvesztő Murray első sikere tovább várat magára.

Australian Open, férfi egyes, döntő:
Djokovics (szerb, 3.)- Murray (brit, 5.) 6:4, 6:3, 6:3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik