Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén: villás (kanalas) reggelik

A Bock Bisztró séfje ezúttal kiadós reggeliket ajánl az fn.hu olvasóinak: Kaszinótojás másként, Phở leves, Bagett gazdagon.

Reggeliz úgy, mint egy király, ezt az elvet követi a Bock Bisztró, ahol mostanában reggelizni is lehet, így ha elkészítjük receptajánlataikat vasárnap, akkor délre már biztosan elég ha csak úgy eszünk, mint egy polgár, hogy a koldusvacsorát már ne is említsük. A lényeg azonban az, hogy a Bock séfje, Bíró Lajos most sem a jól kitaposott úton haladva készíti kínál menüt.

A Kaszinótojás elemeire bontva kerül elénk, a bagettet úgy pakolja meg minden földi jóval, hogy egyensúlyben legyenek a zsírok, a savak, sók, és a vérbeli magyar ízek is benne legyenek. És bár némiképp kulturidegen, a vietnámiak legendás Phở levesénél talán nem indítja be semmi jobban a napot.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztro rovatában olvashatják.

Kaszinótojás másként

Hozzávalók 4 főre

8 kemény tojás, 8 evőkanál majonéz, 3 csemegeuborka, egy evőkanál kapribogyó, egy kis fej salotta, egy alma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, cukor, só, bors – ízlés szerint

A répát megpucoljuk és felkockázzuk. Cukros, sós vízben feltesszük főzni, amikor már majdnem puha, akkor beletesszük a zöldborsót is, amit éppen csak át kell melegíteni. Végül leszűrjük, és jeges sós vízben lehűtjük.

Mit főzzek a hétvégén: villás (kanalas) reggelik 1

A kapribogyót, a csemegeuborkát, és a salottát egészen apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a répát és a zöldborsót, majd az egészet elkeverjük a majonéz felével.

Tálaláskor egy evőkanál majonézt tegyünk a tányérra (a Bockban stílszerűen tojás alakút használnak), erre reszeljünk rá egy kemény tojást, következő rétegként jöhet egy vékony szelet alma (egy kevés citromlével meglocsolhatjuk, hogy ne barnuljon meg), rá a majonézes zöldségek. Ismét jöhet egy alma, amelyre egy tojást teszünk (a talpát levágjuk, és az is mehet a reszelt tojás közé).

—- Phở leves—-

Hozzávalók 4 főre

Alapléhez: 1 kg marhacsont (gerinc), fél kg kacsacsont, (farhát, láb), fél kg csirkeszárny, 1 póréhagyma, 1 csillagánizs, 1 kisebb gyömbér (5 dkg) A leveshez fél kg marhalábszár, 5 dkg galanga, 5 dkg gyömbér, 1 lime levél, 2 thai citromfű, 1 pak choy, 10 dkg fafül gomba 20 dkg rízstészta, 1 csokor koriander, 4 újhagyma, fél dl halszósz (a különleges hozzávalókat ázsiai boltokban akár egy adagba összecsomagolva is meg lehet venni)

Az alaplevet lehetőleg egy nappal előbb főzzük meg. Ehhez a csontokat, húsokat öntsük fel hideg vízzel, hogy alaposan ellepje, és forraljuk fel. Ezután habozzuk le, és állítsuk a gázt alacsony fokozatra, hogy ne forrjon, éppen csak gyöngyözzön. Majd jöhetnek bele az aromát adó alapanyagok: a póré, a csillagánizs és a gyömbér.

Mit főzzek a hétvégén: villás (kanalas) reggelik 1

Egy zsineggel kössük össze a marhalábszárat és kössük hozzá a fedőhöz, így amikor azt felemeljük, mindig meg tudjuk nézni, hogy elkészült-e már. Főzzük a húst 2-3 óra alatt így készre. Hagyjuk kihűlni, miközben az alaplét továbbfőzzük összesen körülbelül 4-5 óráig, amíg minden értékes anyag belefő csontból a lébe. Hűtsük le, és szedjük le a zsírját.

Másnap a Phở leves tálalásakor a hideg húst vágjuk fel falatnyi szeletkékre, aprítsuk fel a gyömbért, a galangát, a pak choyt, a lime levelet, a korianderlevelet és az újhagymát. A thai citromfüvet, egy bárd, vagy egy nagyobb kés lapjával törjük össze. Főzzük elő a rízstésztát, és forrázzuk le a fafül gombát. Mindezeket osszuk el a tányérokba. A forrásban lévő alaplevet merjük rá. Ízesítsük halszósszal, vágjunk rá pár szelet csilit, és már készülhetünk is az ázsiai ízrobbanásra.

—-Bagett gazdagon—-

Hozzávalók 4 főre

4 bagett, 1 szűzpecsenye, 10 dkg füstölt házisonka, 10 dkg rukkola, 10 mesclun saláta, 5 dkg vaj, 5 dkg mangalicazsír, egy evőkanál pesto (bazsalikom, mandula, parmezán, petrezselyem, olíva aprítva), egy evőkanál fokhagymás olívaolaj (aprított fokhagyma olívaolajban felmelegítve)

A sertésszűzet egy nappal korábban megsütjük, hogy hidegen szeletelhessük másnap. A Bockban ezt sertéshálóban sütik és a hurkatölteléket bél helyett a szűzpecsenyébe teszik bele.

Mit főzzek a hétvégén: villás (kanalas) reggelik 1

Ehhez az ételhez elengedhetetlenül friss bagettre van szükségünk. A bagetteket félbevágjuk, és serpenyőben megpirítjuk. Az egyik felét mangalicazsírral, a másikat vajjal kenjük meg. A vajas bagettre rukkolát szórunk, rá pedig mehet a hajszálvékonyra vágott sonka, amit pesztóval locsolunk meg.

A zsíros felére mesclunból salátaágyat fektetünk, amelyre a szűzpecsenye szeleteket fektetjük rá, végül fokhagymás olívaolajjal locsoljuk meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik