Élet-Stílus

Vereség a spanyoloktól

A magyar válogatott 30-24-es vereséget szenvedett a spanyol csapattól a svédországi férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének zárófordulójában, ezzel eldőlt, hogy a csoport negyedik helyén végez, azaz pénteken a hetedik helyért játszhat.

A magyar csapat a németek veresége miatt azzal a tudattal léphetett pályára, hogy a mérkőzés eredményétől függetlenül a legrosszabb esetben is a hetedik helyért játszhat majd pénteken, ez a pozíció még biztos indulási jogot ér a 2012 áprilisában sorra kerülő olimpiai selejtező tornán.

Garabaya beállóból szerzett góljával indult a találkozó, magyar oldalon az első két lövést Ilyés vállalta magára, de nem talált be a korábbi veszprémi játékos, Sterbik Árpád helyén kezdő Hombrados kapujába. A Ciudad Real hálóőre kissé megbabonázta az átlövőket, de Fazekas is megmutatta az első percekben, hogy lehet rá számítani. Támadásban több pontatlanságot is elkövetett Mocsai Lajos csapata, így a spanyolok kissé elléptek az elején (6-2).

A folytatásban Mocsai Tamás kétszer, majd Ilyés és Zubai is betalált, míg a spanyolok elkapkodtak néhány támadást, végül Katzirz góljával a huszadik percre sikerült egyenlíteni a magyar csapatnak. A néhány perces gólcsendet végül Aguinagalde törte meg, Ilyést pedig kiállították, de Császárt ez nem zavarta meg, kétszer is eredményes volt emberhátrányban. Fél perccel a szünet előtt a magyarok kerültek emberelőnybe, Garcia Parrondo volt a kiállított, Gulyás pedig büntetett, így 13-13-as eredménnyel vonultak pihenőre a felek.

Iváncsik Tamás és Császár igyekszik szerelni Garcíát (MTI/EPA)

Iváncsik Tamás és Császár igyekszik szerelni Garcíát (MTI/EPA)

A fordulást követően Sterbik állt az emberhátrányban kezdő spanyolok kapujába, nem sokkal később azonban Ilyés második kisbüntetése miatt már ők játszhattak előnyben két percig. Ez a periódus négygólos spanyol előnyt hozott. A magyar gólcsendet Zubai törte meg, ráadásul Morrost is “kiszórták” a bírók, a fór alatt pedig két gólra feljött a Mocsai csapat (17-15). Három gól volt a spanyolok előnye, amikor Schuchot, majd néhány pillanattal később Perezt is kiállították két percre.

A kettős emberhátrányt sikerült átvészelni – ekkor már Mikler állt a kapuban -, majd a padról beszálló Lékai kétszer, és Zubai is mattolta Sterbiket (21-19). A következő néhány pillanat Sterbiké volt, így a védéseit követő lerohanásokból az addigi legnagyobbra, öt gólra nőtt a spanyolok előnye, és mindössze nyolc perc volt hátra.

Négy perccel a vége előtt két gólra jött fel a magyar csapat, Valero Rivera időt is kért, Romero pedig ismét betalált (26-23). Másfél perccel a vége előtt aztán Canellas gólja végleg eldöntötte a találkozót. Mocsai Lajos együttese a lengyelekkel találkozik a helyosztó mérkőzésen.

“Ritkán kap az ember akkora esélyt, mint most, sajnos nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, de mindent meg fogunk tenni, hogy megszerezzük a hetedik helyet” – fogalmazott a padról beállva négy gólig jutó Lékai Máté. “Nagyon akartuk a győzelmet, de most csak ennyire futotta. Óriási küzdelemre számítok a lengyelek ellen, meg fogunk halni a pályán.”

“Kicsit nyögvenyelősre sikerült ez a meccs, sok helyzetet hagytunk ki, Sterbik pedig új erőt adott az ellenfélnek” – értékelt a meccs legjobbjának választott
Császár Gábor. “Fekszik nekik ez a stílus, lazák, könnyedek voltak, mi meg a végére kicsit elfáradtunk. Egy pici hiányzott csak, ami remélem, majd pénteken meglesz.”

Kézilabda-világbajnokság, I. csoport (Jönköping)
3. (utolsó) forduló:
Spanyolország-Magyarország 30-24 (13-13)
Kinnarps Arena. Vezette: Canbro, Claesson (svédek)
Gól: Romero 9/4, Ugalde, Canellas, Morros, Rocas 3-3, Aguinagalde, Garcia, R. Entrerrios, Garabaya 2-2, Maqueda 1, illetve Zubai 5, Császár, Lékai 4-4, Iváncsik T. 3, Ilyés, Mocsai 2-2, Iváncsik G., Katzirz, Perez, Gulyás 1-1
Norvégia-Németország 35-25 (17-13)
Kiállítás: 4 perc, illetve 10 perc
Hétméteres: 4/5, illetve –

II. csoport (Malmö, Lund):
Horvátország–Lengyelország 28-24 (13-11)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik