Élet-Stílus

Van jó módszer másnaposság ellen!

Az orvosok is a fájdalomcsillapító és a kávé együttesére esküsznek.

A másnaposságra és a kellemetlen tünetek megszüntetésére, a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem kutatói próbáltak hatékony megoldást találni – írja a napidoktor.hu. A kutatók egereken kísérletezték ki a módszert, akiknek etil-alkoholt fecskendeztek a vérükbe: olyan mennyiséget, amitől egy migrénre hajlamos ember, fejfájást kap. Az egerek is fejfájást kaptak annak ellenére, hogy tiszta etil-alkoholt kaptak, és olyan gyógyszereket is adtak nekik az orvosok, amelyek megakadályozták, hogy az acetildehid szervezetükben acetáttá váljon.

A kutatók szerint valószínű, hogy a koffein és a gyógyszertárakban vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók éppen emiatt lehetnek hatásosak: megakadályozzák, hogy a másnaposságot okozó acetildehid acetáttá alakuljon át. Hozzátették, bár az egerek fejfájása és a másnaposság nem egy és ugyanaz, ahhoz, hogy a másnaposság elleni harc hatékony legyen az alkohol elfogyasztása után 4 órával kell bevenni a fájdalomcsillapítót és kávézni. Így ezek megakadályozzák a másnaposságot is okozó folyamatokat.

A másnaposság oka egyébként az, hogy a nagy mennyiségű alkohol kiszárítja szervezetet és kimeríti a test ásványi-anyag készletét. A tünetei lehetnek többek közt a szájszárazság, a kézremegés, a szorongás, a feszültségérzés sőt az ingerlékenység és a fejfájás is: ezek attól függően súlyosak vagy kevésbé súlyosak, hogy mennyi alkoholt fogyasztottunk előtte. A tünetek minden esetben néhány órával az ivászat után jelentkeznek, amikor a véralkohol szint csökkenni kezd.

AJÁNLOTT LINKEK:

Másnaposság ellen kávé (napidoktor.hu)
Tudjon meg még többet a másnaposságról és annak okairól (wikipedia.hu)
Praktikák másnaposság ellen (femina.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik