Élet-Stílus

Nagy csatában győztünk a németek ellen

A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-25-re legyőzte a német együttest, és ezzel a sikerrel saját kezébe vette a sorsát az olimpiai selejtezőt illetően.

A svédországi világbajnokság középdöntőjének második fordulójában, a németek elleni találkozón már Perez is beszállt – a 39 éves átlövő Gulyás helyére került a keretbe, ugyanakkor Gál a lelátóra kényszerült, miután a bemelegítésnél megsérült a vádliján.

A németek már a 8. percben, szemszögükből 1-4-nél időt kértek, ugyanis a magyar védőfal, Perezzel megerősítve szinte áthatolhatatlannak bizonyult számukra. Ezután szerencse kétszer is a németek mellé állt, és a 11. percben már ők vezettek 5-4-re.

Császár jött be szervezőnek, majd Schuch jutott a kiállítás sorsára, és amikor büntetése lejárt, már 7-4 volt az állás a rivális javára. A magyarok nyolcperces gólcsendjét éppen az új irányító törte meg. A németek jól rendeződtek vissza, nem lehetett gyorsan indulni, mindig agresszív védőfal állta útját az akcióknak. Ráadásul Bitter is belendült: előbb Császár hétméteresét, aztán Iváncsik Gergő ziccerét, végül Ilyés ejtését hárította.

Nagy csatában győztünk a németek ellen 1

Mocsait is „kiszórták” a dán bírók, akik aztán kisvártatva Sprengernek sem kegyelmeztek. Ebben a szakaszban hatékonyabb lett a magyarok védekezése, ráadásul sikerült gyors kontrákat vezetniük, és ennek következményeként a 23. percre 8-8-ra alakult az állás.

Furcsa módon Mocsai kapitány ekkor kért időt, és a következő két percet az emberhátrányban lévő németek 2-0-ra megnyerték. A szünet előtt Schuch megint kiült, és a pihenőre megmaradt a különbség a két csapat között (10-12).

A folytatást Császár „odanemnézős” gólpassza vezette be. Gensheimer ziccert rontott, csapata pedig emberhátrányba került, ám így is 1-1-re hozták ezt az etapot. Az újabb német kiállítás alatt Perez egyenlített a 39. percben (14-14). Ezután Fazekas bravúrjai és a hatékony támadások révén megint a magyaroknál volt az előny, de csak rövid időre.

Negyedórával a vége előtt 19-17-re lépett el a Mocsai-együttes, a kapitány fiát azonban kiállították. Mivel nem csökkent a különbség, a rivális időt kért. Zubai is kiült, ám Fazekas védéseivel tartást adott. A túloldalon kollégája ismét hetest hárított, s az egyenlítés sem maradt el (21-21). Két újabb magyar gól éltette a győzelmi reményeket, de így is izgalmas volt a végjáték, miután mindkét oldalon akadtak hajmeresztő hibák.

Az 58. percben, 24-23-nál Mocsai időt kért, Ilyés találata kis nyugalmat adott, ám Glandorf is „beköszönt”. Egészpályás letámadásra jöttek ki a németek, de ide-oda cserélt gazdát a labda. Az utolsó percben Császár volt eredményes, Fazekas, a mieink egyik hőse pedig bravúrral védett, így végleg eldőlt a fontos csata – a magyarok javára.

A német együttes felett két góllal, 27-25-re diadalmaskodott magyarok ezzel ugyanakkor még nincsenek nyert helyzetben, ugyanis még előfordulhat, hogy mellettük a németek és az izlandiak is négy-négy ponttal zárnak, és rosszul jönnek ki a körbeverésből…

Kapitányi nyilatkozatok

Mocsai Lajos:
„Büszke vagyok a csapatra, amely a legjobb teljesítményt nyújtotta, amióta itt vagyunk a világbajnokságon. A meccs előtt az volt a kérdés, hogy Perezzel vagy nélküle. Az átlövő beállításával több variációs lehetőségünk nyílt. Az elején azért álltunk fel három átlövővel, mert a németek az izlandiakat már a találkozó elején szétfutották, és nagy előnyt gyűjtöttek össze. A védekezés is összeállt, Fazekas pedig szenzációsan védett. A taktika, amit kidolgoztuk, működött, szinte végig uraltuk a meccset. Igazi csapatmunka volt. Amennyiben Gál nem tudja vállalni a játékot, akkor Gulyás visszajön a keretbe, hiszen van még egy cserére lehetőségünk.”

Heiner Brand:
„Természetesen nagyon csalódott vagyok, főleg azok után, hogy nyertünk Izland ellen. Nagy lehetőséget szalasztottunk el a magyarok elleni találkozóval. A fontos pillanatokban sajnos nem tudtunk megfelelően összpontosítani, és támadásban legyengültünk. A védekezésünk nem volt rossz, de ezúttal ez kevésnek bizonyult.”

Vb, középdöntő, I. csoport, 2. forduló:
Magyarország –Németország 27-25 (10-12)
Gól: Iváncsik T. 5, Perez 5, Harsányi 5/3, Mocsai 4, Iváncsik G. 3/1, Ilyés 2, Császár 2, Zubai 1, illetve Kaufmann 5, Kraus 4/3, Glandorf 4, Gensheimer 3, Pfahl 2, Preiss 2, Sprenger 2, Haass 1, Groetzki 1, Heinl 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik