Élet-Stílus

Ez vár a magyar kultúra napján

Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból az ország számos településén és több külföldi nagyvárosban tartanak megemlékezéseket, rendeznek koncerteket, irodalmi esteket, színházi előadásokat, és ezen a napon tartják a Liszt-év hivatalos magyarországi nyitóhangversenyét is.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Bár az ünnepi programok egy részét, köztük Kölcsey Ferenc szatmárcsekei sírjának megkoszorúzását és a kulturális tárca kitüntetéseinek átadását már korábban megtartották, ma is számos rendezvénnyel emlékeznek az évfordulóra országszerte és külföldön is.

Ezen a napon tartják például a Liszt-év nyitókoncertjét a Művészetek Palotájában, ahol a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lép fel Kocsis Zoltán vezényletével és Schmitt Pál köztársasági elnök mond köszöntőt. A hangversenyt a Magyar Televízió és az mr3-Bartók rádió is közvetíti.

Szombathelyen ma adják át a Weöres Sándor Színházat, amelyet Az ember tragédiájával avat fel a társulat. Hódmezővásárhelyen pedig az ünnepen vehetik át a kitüntetettek a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

A külföldi programok közül több a Liszt-évhez és Magyarország EU-elnökségéhez is kapcsolódik: Bécsben a két programsorozat közös nyitányát tartják ma a Stephansdomban, ahol Liszt Krisztus oratóriuma csendül fel a Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Kórusa és a Honvéd Férfikar előadásában. A Római Magyar Akadémián Liszt Ferenc-énekkoncerttel ünnepelnek.

A magyar kultúra napjára esik Cseh Tamás születésnapja is. A másfél éve elhunyt énekes-dalszerző előtti tisztelgésként Budapesten a Millenárison emlékkoncertet, a Bárka Színházban emlékestet rendeznek, Gyöngyössolymoson pedig egész alakos Cseh Tamás-domborművet avatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik