Élet-Stílus

Ki lesz a Nemzet Sportolója?

Tíz sportemberre érkezett jelölés a Nemzet Sportolója címre vonatkozóan a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkárságára. A 12 fős társaságban Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó halálával üresedett meg hely.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) államtitkársága a neveket – személyiségi jogok védelmében – nem hozta nyilvánosságra, azt azonban tudni lehet, hogy a Jobbik Grosics Gyulát és Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat két tagját jelölte, amint azt december 1-jei közleményében jelezte. Öt nappal később az Országgyűlés módosította a sportról szóló törvényt, a változtatás értelmében egyidejűleg 12-nél többen is birtokolhatják a címet.

Az Index hírportál korábbi információja szerint a jelöltek között van Fábián László kajakos olimpiai bajnok, Monspart Sarolta tájfutó, a karatés Furkó Kálmán, Pézsa Tibor kardvívó olimpiai bajnok, valamint Tóth Géza olimpiai ezüstérmes súlyemelő is.

A javaslatokat a beérkezéstől számított 30 napon belül bírálják el, 60 nap elteltével pedig a jelöltek listáját Czene Attila sportért felelős államtitkár állítja össze egyeztetve a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Sportújságírók Szövetsége egy-egy állásfoglalásra jogosult képviselőjével.

A Nemzet Sportolója címről szóló 2004. évi kormányrendelet alapján javaslatot az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, a Magyar Edzők Társasága és a Nemzet Sportolói, továbbá természetes személyek tehetnek.

Egy szervezet, illetve állampolgár több személyt is jelölhet, de az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, valamint a fogyatékosok országos sport szövetségei csak saját sportágukból jelölhetnek sportolót. Az első szakasz határideje január 15. volt.

A lista összeállítása után Czene Attila a Nemzet Sportolóival áttekinti a névsort, a cím elnyerésére javasolt sportoló nevét pedig az államtitkár kezdeményezésére Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter terjeszti a címet odaítélő a kormány elé.

A Nemzet Sportolója címet és az ezzel járó, havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot a magyar sport – alapesetben 12 – 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért egykori sportolója kaphatja meg. Fontos kritérium továbbá, hogy a jeles személyiség aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a magyar sportéletben.

A Nemzet Sportolója cím jelenlegi birtokosai:
Albert Flórián, aranylabdás labdarúgó (2004 óta)
Balczó András, háromszoros olimpiai bajnok öttusázó (2004)
Gyarmati Dezső, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó (2004)
Hammerl László, olimpiai bajnok sportlövő (2004)
Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai bajnok tornász (2004)
Kulcsár Győző, négyszeres olimpiai bajnok vívó (2004)
Portisch Lajos, olimpiai bajnok sakkozó (2004)
Székely Éva, olimpiai bajnok úszó (2004)
Weltner Györgyné Ivánkay Mária, nyolcszoros siketlimpiai bajnok asztaliteniszező (2004)
Földi Imre, olimpiai bajnok súlyemelő (2007)
Rejtő Ildikó, kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó (2007)

A korábbi tagok:
Puskás Ferenc, olimpiai bajnok labdarúgó (2004-2006)
Zsivótzky Gyula, olimpiai bajnok kalapácsvető (2004-2007)
Polyák Imre, olimpiai bajnok birkózó (2004-2010)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik