Élet-Stílus

A kormány pirosat mutat a Google-nak?

A kormány.hu-n lévő dokumentumokra nem találhatunk rá jelenleg internetes keresőprogramok segítségével. Ugyanez elmondható a Magyar Posta webes tartalmaira is.

Nem deríthetik föl az internetes keresők robotjai az új, összevont kormányzati információs portál – a kormany.hu – dokumentumait – derült ki egy előadásból a Superseo konferencia első napján. A kormany.hu egy olyan „szuperhonlap”, amely a tervek szerint kiváltja az összes eddigi minisztériumi honlapot, mindemellett hírportálként is üzemelni fog. A honlap fejlesztése egyébként 60 millió forintjába került az adófizetőknek.

A keresőrobotok a Magyar Posta teljes honlapjáról ki vannak tiltva. Ez praktikusan azt jelenti a felhasználó szempontjából, hogy „guglizva” – vagy más internetes keresőprogramokat használva – nem találja meg azokat az információkat, amelyek a kormany.hu dokumentumaiban, vagy a posta.hu honlapján szerepelnek – akkor sem, ha éppen ezekre lenne szüksége.


néhány technikai részlet



A keresőrobotok a webhelyek föltérképezését végzik. Az így nyert információk szükségesek ahhoz, hogy a felhasználók a keresőprogramokkal hatékonyan megtalálják mindazt a weben, ami érdekli őket (persze csak jó esetben.) A webmester kitilthatja a weboldala egyes, nyilvánosan elérhető részeiről a keresőrobotokat a robots.txt file használatával is. Ezzel a két sorral például: User-agent: * Disallow: / a teljes weboldalról kitiltható minden típusú keresőrobot. A Magyar Posta honlapjának robots.txt fájlában éppen ez a két sor található. A kormany.hu robot.txt-je: User-Agent: *Disallow: /hu/kereses
Disallow: /hu/dok – ezzel a dokumentum adatbázisból zárja ki a robotokat.

Az okokról érdeklődtünk a kormányzati kommunikációért felelős intézménynél, illetve a Magyar Postánál is. Az államtitkárságról azt a választ kaptuk, hogy, „a keresőrobotok nincsenek letiltva a kormany.hu weboldalon”. Kérésükre átküldtük az oldal robots.txt fájlának linkjét.

A kormányzati weboldal január 14-n indult, jelenleg nyilvános tesztüzemmódban működik – elképzelhető, hogy nem a végleges megoldás látható jelenleg. A robotokat kitiltó robots.txt fájl egyébként el is rejthető az emberi látogatók elől – ezzel a lehetőséggel jelenleg nem él a szuperportál webmestere.

A Magyar Posta válaszában biztonsági okokra hivatkozik.
“Miután korábban üzletileg érzékeny adatok kerültek ki véletlenül a posta.hu website-ról az azt működtető portál motor jellegzetességei miatt, ezért született egy felsővezetői döntés, hogy a keresőmotorokat tiltsuk ki.
Konkrétan az történt, hogy a Google megtalált olyan félkész, még hivatalos publikálás előtti oldalakat, amelyek idő előtti nyilvánosságra kerülése komoly problémát és kárt okozott a társaságnak.
Ennek kiküszöbölésére egy jelenleg folyó fejlesztés keretében nemsokára új portálmotort kap a posta.hu, amely már biztonságos lesz ebből a szempontból is, így a keresőrobotok számára is elérhető lesz” – felelt lapunk kérdésére írásban a Magyar Posta Zrt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik