Élet-Stílus

Scorpions-koncert Budapesten

Világkörüli búcsúturnéján a magyar fővárosban is fellép a veterán német rockegyüttes, a Scorpions: Klaus Meine énekes és csapata június 6-án lép a Papp László Budapest Sportaréna színpadára - közölték a szervezők.

A koncertsorozatra a Scorpions-tagok pályafutásuk leglátványosabb előadását ígérik. A legendás rockformáció tagjai Sting in the Tail című nagylemezük tavaly márciusi megjelenésekor jelentették be, hogy ez az utolsó albumuk, amelyet egy világkörüli búcsúturné követ. A visszavonulást Rudolf Schenker gitáros úgy indokolta: „egyszerűen mindent elértünk, amiről csak álmodtunk, sőt, még annál is többet. A koncertjeink és a lemezeink még mindig nagy sikerek világszerte. Úgy döntöttünk, hogy a csúcson hagyjuk abba, így méltósággal és még hitelesen fejezhetjük be pályafutásunkat közel 65 évesen is”.

A Scorpions elődjének számító zenekar 1965-ben alakult, a Sarstedt német kisvárosból származó Michael és Rudolf Schenker gitárosokhoz 1969 végén csatlakozott Klaus Meine énekes. Első lemezük 1972-ben jelent meg Lonesome Crow címmel. Európa nyugati fele után a hetvenes évek végére meghódították Ázsiát, majd a nyolcvanas években az Egyesült Államokat. A Lovedrive című korongjuk első aranylemezük lett a tengerentúlon.
Az Egyesült Államokban többek között az AC/DC, az Aerosmith és Ted Nugent társaságában koncerteztek. 1981-ben vették fel Blackout című lemezüket, melynek során Klaus Meine elvesztette a hangját. Két hangszalag-operáció és egy hosszú kezelés végül rendbe hozta a “rocktorkot”, az LP pedig bekerült a top 10-be. 1984-ben a zenekar első és máig egyetlen német rockegyüttesként három egymást követő este zenélt a zsúfolásig megtelt Madison Square Gardenben New Yorkban.

A nyugati rockbandák közül másodikként – a Uriah Heep után – játszottak 1988-ban a Szovjetunióban, 1990-ben pedig koncerteztek a berlini fal helyén is. 1995-ben, a Ruanda megsegítésére rendezett koncerten előadták White Dove című számukat, amely az Omega Gyöngyhajú lány című dalának angol nyelvű átirata. A Scorpions 1986-ban lépett fel először Budapesten, a Monsters of Rock fesztiválon. 1994-ben Klaus Meine és Rudolf Schenker gitáros vendégként nagy sikerrel szerepelt az Omega buliján a Népstadionban, legutóbb pedig 2009 áprilisában koncerteztek a magyar fővárosban, szintén a Papp László Sportarénában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik