Élet-Stílus

Puhl hatodik a negyedévszázados listán

Puhl Sándor az előkelő hatodik helyen szerepel az IFFHS legújabb, az elmúlt 24 év legjobb bíróit rangsoroló listán.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet 1987-től minden esztendőben rangsorolja a játékvezetőket, és az évi helyezések alapján hirdette ki szerdán, hogy az olasz Pierluigi Collina volt a legjobb bírója az előző negyedszázadban.

A második helyen az előző évtized legjobbjának megválasztott német Markus Merk, a harmadikon pedig a dán Kim Milton Nielsen végzett. A jelenleg is aktív játékvezetők közül a kolumbiai Oscar Julián Ruiz van a legelőkelőbb pozícióban, ő az ötödik az IFFHS-nél.

Az év bírójának korábban négyszer (1994, 1995, 1996, 1997) is megválasztott Puhl Sándor neve a kiválónak mondható hatodik helyen szerepel a vonatkozó rangsorban.

A világbajnoki, valamint Bajnokok Ligája-döntőben is közreműködő, 2000-ben visszavonult Puhlt egyébként az IFFHS 2008-ban megtartott nemzetközi szavazásán minden idők negyedik legjobb játékvezetőjének jelölte – holtversenyben a dán Nielsennel.

A negyedévszázad legjobb sporikat rangsoroló, szerdán közzétett listán Kasai Viktor a 64. helyen áll, de életkorát tekintve neki bőven van még lehetősége, ideje feljebb zárkózni az „örökranglistán”. A tavalyi nyári dél-afrikai világbajnokságon világbajnokságon több meccsen – többek között a spanyol-német előöntőben – megelégedésre bíráskodó tatabányai spori a 2010-es esztendő ötödik legjobb játékvezetője volt az IFFHS szerint.

Villáminterjú Puhl Sándorral

Tudja, hányadik az elmúlt 24 év bírói között?
Nem tudom.

Hova rangsorolja magát? Tippeljen!
Nem tudom, hogy őszinte legyek nem izgat különösebben, az sem boldogítana, ha első lennék. Bárhogy is van, a kenyér holnap is ugyanannyiba kerül, mint ma…

Elárulom, hatodik az IFFHS-rangsorában. Az első az olasz Collina.
Teljesen rendben van. Engem akkor jobban érdekeltek az ilyesféle rangsorok, amikor vezettem. Most, hogy abbahagytam, már annyira nem fontos. Ráadásul technikai jellegű a dolog, a pontszámítás, nem mindegy ki, mikor és meddig fújt. Pierluigi amúgy teljesen megérdemli az első helyet, hiszen korábban hatszor volt az év legjobb bírója.

Egy bírónak mi a dicséret, ő mikor boldog?
Ha nem beszélnek róla, és emellett a játékosok a lefújás után odamennek hozzá, kezet fognak, s gratulálnak a teljesítményéhez. S ha jó a belső értékelés is.

Azt hihetnénk, egy jó helyezés a rangsorban kárpótol a sok anyázásért.
Nem mondom, hogy nem zavart, ha szidtak, de a bírónak ki kell tudni zárnia a külső körülményeket, valahol meg nem, hiszen a lelátóra is figyelnie kell meccs közben, amellett, hogy elsősorban a pályán vannak feladatai. Egy bírónak küldetése van.

Kifejtené ezt?
Minden idegszálával és a ráruházott hatalommal azt kell szolgálnia, hogy minél jobb, élvezhetőbb legyen a meccs – erről szól a történet, igazából ez a legfontosabb.

A legjobb bírók 1987-2011:
1. Pierluigi Collina (olasz) 191
2. Markus Merk (német) 184
3. Kim Milton Nielsen (dán) 159
4. Peter Mikkelsen (dán) 142
5. Oscar Julián Ruiz (kolumbiai) 132
6. Puhl Sándor 119
7. Urs Meier (svájci) 102
8. Anders Frisk (svéd) 100
9. Pier-Luigi Pairetto (olasz) 97
10. Hellmut Krug (német) 96
10. Lubos Michel (szlovák) 96
10. Jorge Luis Larrionda (uruguayi) 96

64. Kassai Viktor 25

A teljes rangsor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik