Élet-Stílus

Magabiztos siker a brazilok ellen

A férfi kézilabda-válogatott magabiztos, 36-24-es győzelmet aratott a brazil csapat felett a svédországi olimpiai kvalifikációs világbajnokság hétfői játéknapján.

Nehezen indult a gólgyártás, ám az átlövő Mocsai Tamás és a kapus Fazekas Nándor vezérletével sikerült már a szünetre megnyugtató előnyt szerezni.

A második félidőben is volt egy rövid gyengébb periódus, ám egy pillanatig sem forgott veszélyben a magyar siker. Mocsai Lajos együttese kedden 17 órakor a japánokkal találkozik.

A pályát nem sikerült rendbe tenni a kezdésre: itt három napja még jégkorongmérkőzést rendeztek, és a lefektetett borítás hullámos volt. Császár felső lécre vágott büntetőjével indult a meccs, és a folytatásban is sok volt a bosszantó hiba. A magyar gólcsendet Gál törte meg az 5. percben. Ettől azonban még nem indult be a csapat, Bortolini kétszer is túljárt a védők eszén. A 10. percben még a dél-amerikai együttes vezetett 3-2-re, amikor Ruit kiállították tőlük, és az emberelőnyös időszak alatt sikerült fordítani. Fazekas egyre többször találkozott a labdával, ennek is volt köszönhető, hogy negyedóra elteltével már 7-4-re a Mocsai-csapat vezetett.

Mocsai lajos elégedett lehetett a játékkal és az eredménnyel is (MTI/EPA)

Mocsai Lajos elégedett lehetett a játékkal és az eredménnyel is (MTI/EPA)

Gál kiállítását 2-0-ra nyerték a brazilok, felzárkóztak, ám azonos létszámban már egyértelműen a magyarok akarata érvényesült. Fokozatosan nőtt a különbség, Mocsai Tamás és Harsányi rendre átverte a védőket, így már a szünetre megnyugtató lett az előny.

Zubait – alighogy beállt a második félidőre – a bírók kiküldték, ám ezzel a lehetőséggel nem élt a rivális. Ettől túlságos megnyugodtak a magyar játékosok, a védelem bizonytalanná vált, és három gólt engedélyezett a braziloknak. A 40. percben 23-17 volt az állás, aztán öt perccel később már 28-18. Az utolsó negyedórára több poszton is cserélt Mocsai Lajos szövetségi kapitány. Ilyés egy rossz mozdulattal arcsérülést okozott a gólveszélyes Bortolininak, és ezért piros lappal végleg kiállították.

Harsányi tíz góllal zárt a brazilok ellen (MTI/EPA)

Harsányi tíz góllal zárt a brazilok ellen (MTI/EPA)

Kiválását nem érezte meg az együttes, amely a sok kiállítást hozó hajrában sem állt le. A hajrában Katzirz ujjsérülést szenvedett: bal kezén a kis- és gyűrűsujj visszahajlott, fájdalmakra panaszkodott. A meccs után kórházba szállították, és várják a röntgen eredményét.

A magyarok eddig kétszer győztek – a brazilok és a norvégok ellen -, egyszer kikaptak az olimpiai ezüstérmes izlandiaktól.

“Sikerült jól feltérképeznünk a brazil csapatot, de így is nehéz volt az első 15-20 perc. Aztán szerencsére már egy olyan játékot nyújtottunk, amely tisztességes győzelmet hozott” – foglalta össze a látottakat Mocsai Lajos szövetségi kapitány. “Többen most kezdenek belejönni, és egyre jobb formát mutatnak. A japánok ellen sokkal nehezebb lesz. Keddi ellenfelünk remekül védekezik, közel tíz éve próbál meg kitörni, és megmutatni, hogy felveszi a versenyt a legjobbakkal. Ennek egyik jele volt, hogy itt legyőzték az osztrákokat. Kulcsfontosságú meccs lesz, mert ha nyerünk, akkor ott vagyunk a középdöntőben.”

Férfi kézilabda-vb, Svédország
B csoport (Linköping), 3. forduló:
Magyarország-Brazília 36-24 (18-11)
Gól: Harsányi 10/3, Mocsai 6, Császár 4, Ilyés 3, Gál 3, Törő 3, Zubai 3, Nagy 2, Katzirz 1, Schuch 1, illetve Bortolini 8/3, Cardoso 5, Teixeira 3, Tupan 2, Ribeiro 2, Pacheco 1, Santos 1, Pires 1, Oliveira 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik