Élet-Stílus

A Facebook-filmé a fődíj a Golden Globe-on

A közösségi háló nyerte el a helyi idő szerint vasárnap este, Beverly Hillsben kiosztott Golden Globe-díjat a drámai játékfilmek kategóriában, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szavazata alapján. A film egyben elnyerte a legjobb rendezésért, forgatókönyvért és filmzenéért járó elismerést is.

A legjobb drámai filmszínésznőnek járó díjat az anyai örömök elé néző Natalie Portman kapta a Fekete Hattyúban nyújtott alakításáért. A legjobb színész ugyanebben a kategóriában Colin Firth lett, A király beszédének főszerepéért.

A Facebook közösségi oldalt megalapító Mark Zuckerberg élete által ihletett film rendezője, David Fincher, forgatókönyvírója, Aaron Sorkin, valamint zenéjének két komponistája Trent Reznor és Atticus Ross is a legmagasabb elismerésben részesült a gálán.

Képgaléria (Fotó: MTI / EPA)

Képgaléria (Fotó: MTI / EPA)

Musical-vígjáték kategóriában Annette Bening a The Kids Are All Right főszerepéért kapta meg a legjobb színésznőnek díjat, amelyben egy leszbikus pár egyik tagját személyesítette meg, Julianne Moore oldalán. De az újságírói grémium ítélete szerint maga a film is kiérdemelte a maga műfajában Golden Globe-ot. A musical-vígjáték alkotások legjobb férfi főszereplője Paul Giamatti lett, a Barney’s version című filmmel, maga mögé utasítva a két szerepe miatt is jelölt Johnny Deppet.

A The Fighter című film duplázott: a két legjobb mellékszereplőnek járó díjat Christian Bale, illetve Melissa Leo vihette el.

A kétszeres Oscar-díjas és az amerikai filmakadémia díjára még négy alkalommal javasolt Robert de Nirót, aki több mint 70 filmalkotásban szerepelt, életművéért Cecil B. DeMille-díjjal jutalmazták. A legjobb tévéfilm-főszereplőnek Al Pacinót választotta a külföldi újságírók grémiuma, aki a Dr. Halál sorozatban (You Don’t Know Jack) a híres eutanáziaorvost, Dr. Jack Kevorkiant játszotta el.

A televíziós drámák női főszereplői közül Katey Sagal kapta az elismerést, aki Sons of Anarchy című, a férje, Kurt Sutter rendezte alkotásban egy motoros banda főnöknőjének megszemélyesítéséért. Ugyanebben a kategóriában a férfiak közül Steve Buscemi vitte el a legjobbnak járó elismerést, a Gengszterkorzó főszerepéért. (Sagal és Buscemi egyaránt először kapott Golden Globe-ot.) A szesztilalom idején játszódó Gengszterkorzót a legsikerültebb televíziós drámasorozatként is kiemelték.

A legjobb televíziós mini-sorozat a hírhedt terrorista életét feldolgozó, Olivier Assayas rendezte Carlos lett. A vígjáték-sorozatok közül a Glee-Sztárok leszünk! végzett az élen, amelyben Chris Colfer alakítását a legjobb mellékszereplő díjjal jutalmazták.

A külföldi filmek közül idén a dán Egy jobb világ kapta a Golden Globe-ot. A legjobb dal a Dívában felcsendülő You Haven’t Seen the Last of Me lett. Az animációs filmek között a Toy Story 3 kapta az aranyföldgömb-plasztikát.

A Golden Globe-díjakat idén 68. alkalommal osztották ki. Az elismerések egészen a közelmúltig hagyományosan egybeestek az amerikai filmakadémia ítéletével, ám utoljára 2008-ban a Gettómilliomos esetében fordult elő, hogy egy film a külföldi tudósítók és az amerikai filmszalma szerint is a legjobbnak bizonyult. Az újságírók kedvence tavaly az Avatar, filmeseké pedig A bombák földje volt. Az idei Oscar-gálát február 27-én tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik