Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – ABBA vagy Mátrix

Fesztiválozhatunk az év eleje apropóján Roy-jal és Ádámmal, bulizhatunk Macskajaj Partin, pöröghetünk Joey Beltram ütemeire, bővíthetjük „Mindentudásunkat”, ünnepelhetjük indiai módra a Napot, és nosztalgiázhatunk az ABBA Show-n. Fellépnek Snétbergerék és a finn metállegenda, a Negative. Hétvégi programajánló.

péntek, január 14.

Még mindig (vagy már megint) megünnepelhetjük, hogy elkezdődött a 2011-es év. Az A38 Hajón „Éveleje fesztivál” címmel bulizhatunk ugyanis. Ez alkalomból az immár trióvá terebélyesedett Roy és Ádám formáció megannyi kellemes új meglepetéséről libbenti fel a fátylat, továbbá a hangulatot kis hazánk néhány legőrültebb és legvidámabb pop-rock-alternatív bandája – nevezetesen a Stereomilk, a Napfénypresszó, a Timur Lenk, és a Purga – turbózza tovább.

Közben lassan felpörög a farsangi szezon is. Igencsak érdekesnek ígérkezik például a Tűzraktérben a Macskajaj Parti, ahol a szervezők hamisítatlan trashküvő hangulatot garantálnak egész estére. Elsőként a nászajándékokból tekinthetünk meg egy nem mindennapi tárlatot, majd összemérhetjük tudásunk a többiekkel a Macskajaj kvízen.

Menjek vagy maradjak – ABBA vagy Mátrix 1

A Tornateremben 8-kor kezdi az Extrapaganza együttes húzni a talpalávalót, majd a Siniak mezítlábas balkán-metáljára lehet tombolni. Az esküvői zenekar szerepét a Barcsay Jenő Emlékzenekar tölti be, akik úgy rátesznek a 80-as – 90-es évek diszkóslágereire, hogy ember legyen a talpán, aki nem esik hanyatt. Éjfélkor jelmezverseny és össztánc, amihez Dj Szamosi adja az ütemet, majd bekeményít a buli balkán-electroba a Tweak Peaks segédletével, s végül Tolo&Falcao vezeti le a maradék feszültséget. Ha ezt Kusturica látná!

A Millenárison a Parno Graszt, a Fonóban pedig az Etnofon Zenei Társulás, a Berka, továbbá a Népzenész Bál keretében a Kis Csipás és a Csűrös banda húzza (meg bárki, aki be szeretne kapcsolódni).

szombat, január 15.

A Művészetek Palotájában a Snétberger Ferenc-féle felsőörsi Roma Zenei Szakkollégium támogatására szerveznek jótékonysági koncertet. Az esten az autentikus cigányzenétől a világzenét át a klasszikus és modern jazzig ível a műsor, amelyet egy idehaza talán kevésbé ismert, de nemzetközileg rendkívül sikeres roma zenekar, a Parno Graszt fogja majd keretbe. Színpadra lép ifj. Balázs János, Bíró Eszter és Fodo, az ideje nagy részét a New York-i Juilliard School-on töltő Kállai Ernő, a mai fiatal énekesek közül az egyik legsokoldalúbb művész, Palya Bea és a Lukács Miklós-kvintett. Természetesen fellép az iskolaalapító, művészeti vezető Snétberger is, ezúttal Barcza Horváth Józseffel duóban.

Az elektroőrülteknek most szombaton vagy a Merlinbe vagy az A38 Hajóra érdemes elzarándokolni. Az előbbi helyen egy német, az utóbbin egy amerikai gurut köszönthetünk. A német vokalista és producer Fritz Kalkbrenner augusztusban már feledhetetlen nyárvégi éjszakával bizonyított a magyar közönségnek. Most visszatér a Merlinbe. Itt járta óta napvilágot látott albuma “Here Today, Gone Tomorrow” címmel. Ez szombat este itt Budapesten lesz aktuális. Az A38 Hajón pedig Joey Beltram rongálja majd a lemezbarázdákat. 18 éves volt, amikor első saját zenéivel berobbant az ébredező technovilágba és azonnal történelmet írt. Rezidenciát vállalt az egyik leghíresebb New York-i klubban, a híres-hírhed Limelightban, de főfellépő volt olyan fesztiválokon is, mint az Awakenings, a Coachella, a Mayday és a Dance Valley.

Újra indul a Mindentudás Egyeteme. A nyitóelőadást Barabási Albert-László, az MTA külső tagja tart a Semmelweis Egyetem Szent-Györgyi Albert előadótermében (Tűzoltó utca 37-47.) Az előadás címe: „Amit ma megtehetsz, megteszed holnap is – Kiszámítható-e az emberi viselkedés dinamikája?”. A Villanások és a Behálózva kötetetek szerzője szerint igen.

Miközben Indiában az északra forduló Napot és a Gangeszt ünneplik, Budapesten, a hagyományosan hideg januári napokban a Duna is gangeszi színeket ölt. Az indiai és magyar kulturális kapcsolatokat ápoló összművészeti fesztivál, január 15-én immár másodszor költözik az A38 Hajóra.

vasárnap, január 16.

A Diesel Club a skandináv metal egyik élcsapatát szállítja vasárnap a műfaj kedvelőinek, a finn Negative-ot. A zenekart Jonne Aaron énekes alapította 1997-ben, mindössze 17 éves korában. Elkötelezettsége és kitartása meghozta a gyümölcsét, hiszen mára a zenekar nemzetközi szinten elismert, hazájukban pedig a lemezeik sorra a toplisták első helyein szerepelnek. Bár a korai hatások, mint a Hanoi Rocks, Nirvana, Aerosmith, Guns ‘n’ Roses, Queen és a Plink Floyd érezhetőek voltak a dalaikban, mégis egy egyedi és sokszínű összképet sikerült kialakítaniuk, ami a Negative sajátjának tekinthető. Klasszikus felfogásban íródott, igazi érzelmekben gazdag rockzene. Az eddig megjelent négy stúdióalbumot és egy dvd-t 2010-ben követte az igazi áttörésnek elkönyvelt Neon című lemez, aminek bemutatkozó turnéjával érkeznek most hozzánk is.

A nagy show-k és/vagy az ABBA rajongókat a Papp László Sportaréna várja vasárnap. Az esten a Waterloo zenekar (a legjobb svéd ABBA-feldolgozászenekar) és az ABBA eredeti zenészei mellett fellép a National Symphony Orchestra of London, Matthew Freeman vezénylésével. Az eredeti fellépőruhák pontos másait felvonultató látványos színpadi műsort eddig 33 országban több mint kétmillióan látták.

A két órás koncert Bjorn, Benny, Agnetha and Frida hatvanas évekbeli első találkozásától kezdve nyomon követi az ABBA történetét, megszólaltatva olyan klasszikus dalokat, mint a Waterloo, az SOS, a Mamma Mia, a Dancing Queen, a Money Money Money, a Knowing Me Knowing You és még sorolhatnánk. Az ABBA – The Show több mint háromszor annyi koncertet adott idáig, mint az eredeti ABBA (130 illetve több mint 400).

hétfő, január 17.

Most először láthatjuk hazánkban a holland Percossa társulatot. Az ütőhangszerek négy elképesztő tudású virtuóza január 17-18-án a Trafóban lép fel. A Percossa attól egyedi, hogy előadásaiban ott van a tánc, az akrobatika, az árnyjáték, a pantomim, a bűvészet – természetesen a virtuóz ütőhangszeres játék mellett. A produkciók nyomokban cirkuszi elemeket is tartalmaznak, és olykor-olykor rockkoncertre is emlékeztethetnek.
Menjek vagy maradjak – ABBA vagy Mátrix 2A Percossa tagjai (René Spierings, Janwillem van derPoll, Niels van Hoorn, Eric Robillard) számos sikeres nemzetközi turnén vannak túl, emellett hét ország tizenegy táncszínházi társulatának írtak zenét. A frenetikus holland zajszínházi társulat most először látogat Magyarországra – és bizonyára nem utoljára.

Mozi

A következő három nap

Paul Haggis filmjének ugyan csak a jövő héten lesz a premierje, de már most hétvégén elkaphatjuk a Cinema- és Palace-mozikban. A történet szerint John Brennan (Russell Crowe) és felesége, Lara (Elizabeth Banks) tökéletes házasságban élnek. A férfi egyetemi tanár, a nő sikeres üzletasszony, van egy aranyos kisfiuk, az idill tökéletes. Addigi életük egy szempillantás esik szét, amikor az asszonyt a rendőrség letartóztatja gyilkosság gyanúsítottjaként.

John elszántan küzd, megpróbálja egyben tartani lehetetlen helyzetbe került családját, neveli gyermeküket, miközben a munkahelyén is próbál helytállni. John minden törvényes eszközt bevet, hogy bebizonyítsa felesége ártatlanságát. Azonban hiába minden, a bizonyítékok alapján a végső fellebbezést elutasítja a bíróság, húsz évre ítélik a nőt. Az ítélethirdetés után Lara öngyilkosságot kísérel meg a börtönben. John úgy dönt, hogy mindegy milyen áron, de kiszabadítja feleségét, miután az igazságszolgáltatás csődöt mondott. Aprólékos munkával elkezdi kidolgozni egy bonyolult és veszélyes szöktetés tervét. A szökés kivételezése szinte lehetetlennek tűnik, ez egy olyan kockázatos vállalkozás, ahol egy rossz mozdulat mindannyiuk életébe kerülhet, azonban John döntése megváltoztathatatlan.

Kiállítás

Retina – Kortárs portrék

Menjek vagy maradjak – ABBA vagy Mátrix 1

A KOGART Galériában két fiatal, pályája elején álló festőművésznő Nagy Sára és Szunyoghy Viktória kiállítását tekinthetjük meg. Figyelmük központjában kortársaik portréjának megörökítése áll, amely egyszerre nyújt lehetőséget saját egyéni stílusuk kibontására és más emberek személyiségének különböző szempontú vizsgálatára. A XXI. században ismét kérdéseket vet fel a klasszikus téma kortárs átértelmezése; mit jelent ma a portréfestészet, mi a feladata és célja, hogyan tükrözhető benne a személyiség része vagy egésze?

Tévéajánló

péntek, január 14.
21.30, VIASAT3

Mátrix

Menjek vagy maradjak – ABBA vagy Mátrix 1

A Wachowski fivérek kultfilmjét már nyilván mindenki látta, akit érdekel, de épp, mert kultfilm, többször is érdemes megnézni. (Az első részt biztosan, a többit már kevésbé.) A két valóság között vándorló Neo (Keanu Reeves) és társainak története ma már nemcsak a filmfőiskolákon, hanem több gimnáziumban is tananyag. Hatása máig tetten érhető a legújabb filmeken is – gondoljunk csak az Avatarra.

szombat, január 15.
m2, 21:45

Őfelsége pincére voltam

Menjek vagy maradjak – ABBA vagy Mátrix 1

Bohumil Hrabal egyik legjobb könyvéből forgatott filmet az Oscar-díjas Jirí Menzel – ennél több ajánló nem is kell. Kihagyhatatlan mestermű, ami bearanyozza a sötét januári szombat esténket. Megaragadó, humoros ká-európai történet arról, hogyan lett Jan Ditě egyszerű utcai árusból a legszebb prágai étterem pincére. Egész életét két dolog vezérelte: a pénz és a nők imádata. Kéjt keresett és talált ezerféle nőben, mint ahogy pénzt keresett és talált felfelé ívelő karrierjében is. A háború szele már a levegőben van, amikor Ditě megismerkedik egy német lánnyal. Házassága a náci eszméket valló Lizával a rossz oldalra állítja, szembefordítja környezetével. A németek hatalomra kerülése elhozza Ditě idejét, végre bekerülhet a milliomosok régóta csodált világába.

vasárnap, január 16.
23:30, TV2

Kellemetlen igazság

Menjek vagy maradjak – ABBA vagy Mátrix 1

Davis Guggenheim Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilmje arról, hogy az emberiség egy ketyegő időzített bombán ücsörög. Ha a Földön dolgozó tudósok túlnyomó többségének igaza van, csak tíz évünk maradt, hogy megakadályozzunk egy óriási katasztrófát, amely egész bolygónk klímarendszerét örvényszerű pusztítássá változtatja, extrém időjárást, árvizet, aszályt, járványokat és halálos hőhullámokat szabadít ránk, nagyobbakat mindennél, amit valaha megtapasztaltunk. Ezt a katasztrófát mi magunk fogjuk előidézni.Ez a film szenvedélyes és lelkesítő alkotás egy emberről, akinek feltett szándéka, hogy eloszlatja a globális felmelegedést övező mítoszokat és téveszméket, és a megelőzés érdekében tettekre buzdít. Az Egyesült Államok volt alelnöke, Al Gore a 2000-es választási vereségből felocsúdva életét újfent annak szentelte, hogy segítsen a bolygót megmenteni a maradandó változásoktól. Ebben a gondolatébresztő, döbbenetes alkotásban Gore és az ő “utazó globális felmelegedés műsora” vicces, lebilincselő, és kertelés nélkül közölni akarja a felkavaró igazságot a világméretű vészhelyzetről az átlagemberekkel, mielőtt még túl késő lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik