Élet-Stílus

Az olcsó benzinlelőhelyek is megszűnnek?

Rekordáron az üzemanyagok hazánkban. Maximum csak elméleti vigasz, hogy a környékünkön lévő országokhoz képest legalább nem drágultunk.

Rekordáron tankolhatunk szerdától. Bruttó 3-3 forinttal emeli ugyanis a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. A benzin átlagára az emelés nyomán 363-364 forintra emelkedik, a gázolajé pedig 354 forintra. Az Fn.hu megismételve az egy hónappal ezelőtti gyűjtését, – ugyanazon források felhasználásával – megnézte a szomszédoknál, hogyan mozognak az árak.

A hazai piacon kapható üzemanyagok árai jó ideje a legmagasabbak térségi összehasonlításban. Egy vigaszunk lehet: az árolló nem nyílt, vagyis nem drágulunk jobban, mint a környező országok. Sőt. Míg egy hónappal ezelőtt a legrosszabb esetben 145 forinttal a benzin, és 153 forinttal a gázolaj esetében álltunk “vesztésre” a legolcsóbb szomszéddal, Ukrajnával szemben, most literenként „csak” 140 forinttal a benzin és 145 forinttal a dízel esetében vagyunk hátrányban. Üzemanyagárak alakulása az elmúlt hónapban. (fn.hu gyűjtés)

Üzemanyagárak alakulása az elmúlt hónapban. (fn.hu gyűjtés)

A szomszédoknál a drágulás részben adóemelésnek köszönhető, Szlovákia vagy Ukrajna esetében. A románok is vélhetően kevéssé értékelik, hogy üzemanyag-árszínvonalban hamarosan a nyugathoz tartozhatnak. Az EU-s átlagnál sokkal jobban drágultak náluk tavaly az üzemanyagok. A benzinár Romániában 24,4%-kal, a gázolaj 27,4%-kal emelkedett tavaly, jóval az európai átlag 17,1%-os benzin és a 20,7%-os dízel árnövekedéséhez képest.
A magyar autósok sajnos abban sem bízhatnak, hogy a korábbi igényekkel ellentétben – a Fidesz még ellenzéki pártként többször is felszólította a kormányt, hogy csökkentse az üzemanyag jövedéki adóját – most kormányzati helyzetben közölte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium nem tervezi az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik