Élet-Stílus

LMP: Ne ejtőernyős irányítsa a Műcsarnokot!

Az LMP csalódott, ugyanis szerintük a Műcsarnok igazgatói pályázatánál a legkevésbé sem érvényesültek az átláthatóság, a függetlenség és a szakmaiság alapvető normái.

A pályázatot a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tavaly novemberben csak szakmai nyomásra, és alig egy hónappal a pozíció betöltésének kezdete előtt hirdette meg, ami nagyon kevés idő egy ilyen jelentős közintézmény esetében – áll az LMP fn.hu-nak eljuttatott közleményében.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára szerint a pályázat ezután szakmai okok miatt eredménytelen lett, csakhogy a Műcsarnok szakmai felügyeletét ellátó tárca a kiírásban érthetetlen módon nem jelenítette meg az elvárásokat, amelyekre hivatkozva a pályázatot később eredménytelennek nyilvánította. Ezzel megnyílt az út ahhoz, hogy kinevezéssel helyezzenek igazgatót az intézménybe – vélekedik az ellenzéki párt.

Az LMP attól tart, hogy a Műcsarnok vezetéséről nem független, szakmai döntés születik, hanem a személyes vagy politikai preferenciák fognak számítani. Annál is inkább, mivel az intézmény vezetésére nem kötelező pályázatot kiírni, és az MNV Zrt. csak egy hónappal hosszabbította meg a jelenlegi igazgató mandátumát, ami semmiképp sem elég új pályázat lebonyolítására.

Az LMP arra kéri a vagyonkezelőt és Szőcs Géza államtitkárt, hogy a Műcsarnok élére ne ejtőernyős kinevezettet állítsanak, hanem egy átlátható pályáztatási folyamat során válasszanak rátermett vezetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik