Élet-Stílus

Kapcsolat van a babaúszás és az asztma között?

Az allergiás hátterű családoknál a népszerű babaúsztatás növelheti az asztma kockázatát - figyelmeztetnek német kutatók.

Az allergia kialakulásáért a szakértők a nitrogén-trikloridot teszik felelőssé: a más néven triklóraminnak nevezett anyag a medencék fertőtlenítésére használt klór és az úszók által bevitt izzadság és egyéb szerves anyag reakciójának terméke. Irritálhatja a szemet és a felső légutakat is.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy egyelőre még nem lehet határozottan kijelenteni, hogy ilyen korai életszakaszban az vezet-e asztmához, hogy a triklóramin hatására károsodik a tüdőszövet, mert egyelőre kevés adat áll rendelkezésükre. Épp ezért azt tanácsolják az allergiás háttérrel rendelkező szülőknek, hogy ha egy mód van rá, addig ne vigyék uszodába két évnél fiatalabb gyermeküket, amíg nem tisztázódnak a triklóraminnal kapcsolatos gyanúk.

Az asztma egyre súlyosbodó egészségügyi problémát jelent szerte a világon, a betegséget kiváltó lehetséges okok eltérőek. Az elhízás, a genetikai hajlam, a dohányzás, az alacsony születési testsúly, a légszennyezettség és a háztartási por, illetve atka is a “gyanúsítottak” listáján szerepel. Az erős érzelmi impulzusok és az időjárás is súlyosbíthatja a tüneteket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg még többet az asztmáról és kezeléséről (Házipatika)
Olvasson az asztmáról (polc.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik