Élet-Stílus

A Windowsokon is spórol az állam

Évi egymilliárd forinttal költene kevesebbet az állam Microsoft termékekre, de a többi jelenlegi informatikai szerződést is újratárgyalják – írja a Bitport.hu.

Már eddig is 15 milliárd forintot spórolt meg a kormány több informatikai rendszerének konszolidációja, továbbá a meglévő szolgáltatási szerződések újratárgyalása révén – jelentette be Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár.

A Microsoft szoftverein például évi egymilliárd forintot takarítana meg az állam. Az nem derült ki, hogy a központosított közbeszerzési keretösszeget csökkentenék ennyivel, vagy más, a Microsofttal és partnereivel kötött szerződéseket tárgyalnák újra. A cég szerint azonban még nem született megállapodás.

A kormány több korábban megkötött informatikai szolgáltatási szerződést újratárgyalt, és a szolgáltatási díj mérséklésével a 2010-11-ben időszakban összesen 10 milliárd forintot spórol meg. Az államtitkár nem kívánta részletezni, hogy milyen szerződésekről van szó, mondván, tőzsdei cégeket is érintenének a bejelentések, így majd ezek a cégek teszik meg bejelentésüket, ha jónak látják.

A jövőben lehetőséget kapnak a nyílt forrású szoftverek is az államigazgatásban, amelyek révén erősödne a versenyhelyzet, amely lefele vinné az árakat – közölte Nyitrai Zsolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik