Élet-Stílus

Sminkelt pasik

Férfi szépségszalon ma már Budapesten is létezik, nem is kell csodálkoznunk, ha a teremtés koronájának aktatáskájában ma már egy púder, vagy akár szempillaspirál is lapul.

A tizenéves srácok körében ma már természetes, ha kihúzzák a szemüket, s addig el sem indulnak az iskolába, amíg legalább egy színtelen, de sokszor halvány árnyalatú szájfény nem csillog az ajkaikon. A szüleik általában pánikba esnek, amikor először szembesülnek szemük fényének új hóbortjával, sőt, akadnak, akik pszichológust is megkérdeznek, vajon mit ronthattak el, hogy fiúk női dolgokra költ.

A válasz: valószínűleg semmit. A serdülő fiukák ugyanis nem tesznek mást, mint amit a korosztályuk többsége – követik a divatot. Ráadásul már csak azért sem kell kétségbe esniük a házaspároknak, hiszen ha évezredeket, s ezer kilométereket utazunk vissza az időben, az is kiderül, a sminkecsetek eredendően a férfiak kezében voltak a megfelelő helyen. Elég csak a fáraók erősen kihúzott szemeire, vagy a különféle dél-amerikai, afrikai, de akár ázsiai törzsek és az indiánok színesen díszített arc- és testfestéseire gondolnunk.

A huszadik század, és az ezredforduló azonban valami egészen újat hozott a modern kori társadalom életébe, megjelent a metroszexuális férfi, aki ma már legalább annyi időt tölt a tükör előtt, szépségszalonokban, fodrásznál, kozmetikusnál, vagy éppen edzőteremben, mint nőtársai.
„A férfi sminknek természetesen akkor is léteztek korlátai, melyeket átlépni, talán még halálos vétségnek is számíthatott, ahogy napjainkban is megvannak értelmes határai, melyeken túllépve a teremtés koronáiból könnyen köznevetség tárgya válhat, súlyosabb esetben pedig a megbélyegzést sem kerülhetik ki. Bár egy szolid alapsmink (enyhe alapozás, leheletnyi púder, esetleg sötét szemceruza használata a szem vonalának kiemelésére) a legtöbb férfinak jót tenne, a metroszexuális beállítottságú pasik sokkal természetesebbnek veszik ezen szépészeti eszközök bevetését, mint a legtöbben. Pedig nem kéne, hogy feltétlenül így legyen. Dagadó muszklijaikat még a testépítők is bronzos aranyfestékkel hangsúlyozzák az erő-, és izomfitogtató versenyeken. Vagyis a festéket sem szégyellik, hogy szebbek, mutatósabbak legyenek” – írja a témával kapcsolatban a divat-trend.info.

Így már azon sem kell meglepődnünk, hogy a kifejezetten férfiaknak készülő első sminkszettet egy ízig-vérig férfi, a divattervezők egyik legnagyobbika, Jean Paul Gaultier dobta piacra az ezredforduló tájékán. Elég csak körülnéznünk a kozmetikai szaküzletekben, nagyáruházakban, s ma már szinte mindenütt találunk termékeket, amelyek kifejezetten a férfiak számára készültek. Felhívnánk azonban a tisztelt férfiak figyelmét, hogy az alapozón, a púderen, a korrektoron, vagy éppen a szemceruzán kívül egyéb termékek, mint például a rúzs, a szempillaspirál, vagy éppen a körömlakk bevetése nem feltétlenül az ápoltság hatását fogják kiemelni, sőt, éppen a férfi mivoltuk csorbulhat általuk. Annak meg feltehetően a nők helyett csak hasonló identitású férfiak örülnének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik