Élet-Stílus

Segít a szemüveg az állásinterjún?

A britek többsége hiszi, hogy a szemüveg professzionális külsőt kölcsönöz, ezért jó, ha viselik az állásinterjún.

A Telegraph Online számolt be annak a felmérésnek az eredményéről, ami azt vizsgálta, milyen praktikákban bíznak a pályázók, ha állásinterjúra kerül a sor. Kiderült, a britek többsége bízik abban, hogy jobb eséllyel indulnak a szemüveges pályázók, mert úgy vélik a szemüveg professzionális külsőt kölcsönöz viselőjének.

40%-uk egyúttal bevallotta azt is, hogy viselt, vagy szívesen viselne csak azért szemüveget, hogy ezzel jobb benyomást keltsen leendő munkáltatói szemében. A pszichológus szakértő szerint ez a mentalitás egy régi sztereotípiára vezethető vissza, ami szerint a szemüveges emberek okosabbak, gyengébb a szemük, mert sokat olvasnak. Figyelmeztet azonban, hogy ma a különféle kontaktlencsék idejében ez már nem mindig állja meg a helyét.

A szakértő elmondta azt is, az első benyomásnál valóban számíthat a megjelenés, ám ezt követően a hangsúly áttevődik a valós képességekre: arra, hogy a pályázó meg tudja-e győzni leendő munkáltatóit, képes-e felvenni a ritmust és tud-e válaszolni a neki feltett kérdésekre, amiben a szemüvegnek már nem jut szerep.

AJÁNLOTT LINKEK:

A szemüveges álláskereső a befutó? (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik