Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Caberet vagy Éjjeli őrjárat

A hétvégén még nem igazán indultak be a kulturális központok, de azért találtunk pár húzós koncertet, partit és az uniós elnökségünk alkalmából is bulizhatunk egy jót, de akár Thomasszal is találkozhatunk „személyesen”. Hétvégi programajánló.

Péntek, január 7.

A Dürer Kertben beindulás várható a Puhító, a Skaballeros és az El Buerdo Fuello koncertjein. A Puhító a metálszamba egyetlen jelenlegi hazai képviselője. A Puhító zenekar jelenlegi formájában 2005 tavaszán jött létre. Tagjai a budapesti underground ismert és kevésbé ismert zenekaraiban munkálkodtak korábban, miközben ettől függetlenül egy baráti társaságba tartoztak. A teljesség nélkül csak pár zenekar neve, ahol közreműködtek: Boann, Andersen, Szüreti Veszedelem, Paparazzi, Wei-Wu-Wei, Kreol Sikoly, TV Torreador, Ablak Zsiráf, stb. Igen fontos – bár manapság nem túl népszerű – kikötés is szerepel a zenekar ars poetikájában: lehetőleg csak saját zene, magyar szövegekkel. Ha esetleg mégis – úgymond – más tollához nyúlnak, akkor az legyen valóban feldolgozás. A Skaballeros 2007-ben kezdte bontogatni szárnyait Skarabeus néven, majd a Bartus Attila (basszusgitár, ének) és László Ferenc (dob) úgy döntöttek, hogy megvalósítják gyerekkori álmukat és létrehoznak egy ska és punk műfajon nyugvó ütős, pörgős, bulis zenét játszó zenekart. Az El Buerdo Fuello ugyancsak 2007-ben indult. Felhőtlen boldogságot sugárzó zenéjük gyakran vicces, ironikus, gyakran véresen komoly tartalmú szövegekkel párosul.

A különös véletlen úgy hozta, hogy a Merlin szinte hagyományos év eleji diszkóbulija 2011-ben január 7-re esik, amikor Oroszországban a hívők a karácsonyt ünneplik. Ennek apropóján elhangzik majd jó néhány orosz nyelvű vagy témájú szám az este folyamán, amely egyébként a diszkózene teljes spektrumát igyekszik felölelni a 70-es évek soulos funkos, afrós klasszikus irányzataitól a 80-as évekbeli italón át a közelmúlt és napjaink house-ra hajazó deepes nu discós, re-edites vonulatáig. A szervezők azt ígérik, hogy az Ortodox Diszkóbuli forró lesz, mint a turbószamovár.

Harmadik születésnapja alkalmából – a már megszokott, hatalmas születésnapi torta mellé – meglepetéseket is ígér a Budapest Jazz Club. Az ingyenes belépés mellett a legfőbb különlegességet az ebben a felállásban első alkalommal fellépő muzsikusok szokatlan formációja jelenti. A magyar jazztörténet Nagy Generációjának két prominense: a stílusformáló, Kossuth díjas zongorista, Szakcsi Lakatos Béla és a szaxofonos, Csepregi Gyula társul Winand Gáborral és feleségével, a kubai dívával, Elsa Valle-vel. A születésnapi koncert után idén sem marad el az örömzenélés, mely a fellépő zenészek hosszas névsorát tekintve igazi Jam Session show-t ígér.

—-Szombat, január 8.—-

A Millenárison két napos fesztivállal köszönthetjük Magyarország soros EU-elnökségét. Szombat este olyan különleges zenei produkciók lépnek fel, mint a Palya Bea Quintet, külön erre az alkalomra összeállított szettjével DJ Palotai, illetve az orosz, ukrán, magyar dalokat német és angol rapszámokkal mesterien ötvöző RotFront zenekar, amelyben Gryllus Dorka is énekel. A Németországban is elismert, kozmopolita színésznő a kétnapos nagyszabású megnyitón egyébként a nagyszínpad háziasszonyi szerepét is betölti. Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete új közös székházának földszintjén, az Európa Pontban ezen kívül egy kényelmes fotelben lapozgathatjuk a legjelentősebb európai újságokat, a gyereksarokban pedig európai témájú játékok szórakoztatják a legifjabb látogatókat.

A Trafóban egy minifesztivál keretében a norvég zenei jéghegy csúcsáról szemezgethetünk. Sidsel Endresen és Hakon Kornstad szólói és duói Norvégia két zenész-generációjának két kiemelkedő improvizátorától finom és intim zenét ígér. Eivind Aarset és két kiváló dobosa hatalmas zenei ívekben tobzódik. Éteri gitárjátékát jelenleg is hallhatjuk Bill Laswell, David Sylvian, Dhafer Youssef, Nils Petter Molvaer zenekaraiban. Zenekarvezetőként megjelent első lemezét a The New York Times „a Miles Davis utáni kor legjobb elektronikus albumként” jellemezte. Végül a Møster! ámulatba ejtő progresszív hang és ritmus orgiája zárja az estét. Zenéjük a 60-as évek modális jazzén alapul (á la John Coltrane), de egyértelmű Miles Davis 70-es évekbeli elektronikus együtteseinek hatása is.

Komolyabb zenei vizekre hajózva a Művészetek Palotája ismét kuriózummal szolgálhat. A Metropolitan Opera a Müpában című sorozat részeként Puccinitól A Nyugat lányát nézhetik meg az operarajongók. A vadnyugat könyörtelen világát megidéző Puccini-opera 1993 óta most szólal meg először, és annak idején, 1910 decemberében a Metropolitanből indult diadalútjára. Az ősbemutatót Arturo Toscanini dirigálta, s Giancarlo del Monaco 1991-es, feltűnő sikert aratott rendezésének felújított változatát éppen száz esztendővel később, december 6-án mutatta be a színház. A jubileuminak is tekinthető sorozat záró előadását láthatja világszerte az élő közvetítés közönsége, három nagyszerű énekessel: a líraiságáért, szép hangjáért és drámai erejéért méltatott Deborah Voigttal, a 2007-es Met-debütálása óta sikert sikerre halmozó Marcello Giordanival, és a híres finn bariton, a Met-közvetítések budapesti közönsége előtt a Tosca Scarpiájaként megismert Juha Uusitalóval.

—-Vasárnap, január 9.—-

A kisgyerekes szülőknek nem kell bemutatni Thomast és barátait. Az egyik legsikeresebb és legszeretetreméltóbb mesesorozat most egy előadás keretében színpadon is bemutatkozik. A Thomas rajongók most „élőben“is megcsodálhassák kedvenceiket. A történet mint mindig, most is Sodor szigetén játszódik, ahol mindenki izgatottan várja a odalátogató cirkuszosokat. A készülődés folyamán Thomas persze szokás szerint bajba keveredik, de végül társai, Gordon, James, Percy és a többiek segítségével sikerül kimásznia belőle, és ismét bebizonyítja, hogy milyen nagyszerű mozdony. A Thomas és barátai: A Cirkusz a városba jön előadás legutóbb Ausztráliában turnézott, most pedig a Papp László Budapest Sportarénába is begördül.

A darabról szóló kritikánkat itt olvashatja el>>>

Bozsik Yvette musicalt rendezett a Liza Minellivel világhíressé vált Caberet-ből a Centrál Színházban, amelyet most vasárnap a magunk szemével is megnézhetünk. Itt Minelli legendás szerepét (Sally Bowles) Marozsán Erika játssza, aki csak emiatt tért haza New Yorkból, és vállalta el, hogy közel 8 év után újra színpadra áll. A fiatal amerikai biszexuális regényíró, Cliff Bradshaw szerepét pedig, amelyet egykor Michael York formált meg, a filmvásznon legtöbbször hősszerelmest játszó Csányi Sándorra osztotta a rendezőnő. A darab érdekessége, hogy Csányi az egyetlen, aki nem énekel és nem táncol, ő „csupán” a prózai szerepében remekel. Básti Juli – aki a kilencvenes évek elején Sally Bowlesként tündökölt a Madách Színház Cabaret-előadásaiban – ezúttal a szobáztatásból élő, özvegy Schneider asszonyt alakítja, míg Haumann Péter a zsidó zöldséges, Schulz úr szerepében látható.

Időutazásra invitálja a fiatal korosztályt a Marquise együttes a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Művészetek Palotájában. Az úti cél a 17-18. századi Franciaország, az újkori történelem egyik legfényűzőbb udvara, XIV. Lajos egyedülálló, művészetekben gazdag világa. Nem pusztán megszólalnak a Napkirálynak komponált, az ő szórakoztatására felcsendült gyönyörű, sokszor megkoreografált történeteket kísért, szebbnél szebb muzsikák, hanem a korhű jelmezeknek köszönhetően szinte a környezet, a korabeli légkör is megelevenedik. Erről a Marquise együttes gondoskodik, amely a barokk, rokokó és kora klasszikus műveket korabeli kosztümökben, korhű, rímekbe szedett konferálás és színpadi játék kíséretében adja elő, közelebb hozva ezt az a letűnt történelmi kultúrát a fiatal közönség számára.

—-Tévéműsor—-

Péntek, január 7.
22:00
Duna Televízió

Underground

Menjek vagy maradjak – Caberet vagy Éjjeli őrjárat 1

Az igencsak hosszú Kusturica-filmet a Duna sorozatban adja le, így most az elsőt nézhetjük meg: 1941. április 6-án a nácik lebombázzák Belgrádot. Crni és Márkó, a két jó barát az ellenállási mozgalom tagjai, Tito vezetésével védik hazájukat a megszállók ellen. De azért saját érdekeikről sem feledkeznek meg. Crni várandós felesége mellett szeretőt tart, a kikapós Natáliát, akin Fritz-cel, a német tiszttel kell osztoznia. Crni és Márkó rokonaikat, barátaikat a légoltalmi pincébe zárják, ahol Vera szülésben meghal. Fia, Jován 3. születésnapján Crni úgy dönt, hogy újra megnősül.

Szombat, január 8.
20:55
m2

A királynő

Menjek vagy maradjak – Caberet vagy Éjjeli őrjárat 1

Az angol Diana hercegnő élete a tündérmese és a rémdráma keveréke, egy életút, mely csillogással és botrányokkal volt kikövezve. Az emberek szerint Diana mindig is szálka volt az angol királyi ház szemében. Nem véletlen, hogy a hercegnő tragikus halálát követően II. Erzsébet és a királyi család nem jelent meg a nép előtt. Anglia értetlenül állt királynője hallgatása előtt, mindenki elítélte a protokollhoz ragaszkodó királyi családot. A történet arról a feszültséggel és érzelmekkel teli hétről szól, amely a szívek hercegnőjének halála után megrendítette az angol monarchiát.

Vasárnap, január 9.
23:05
DUNA Televízió

Éjjeli őrjárat

Menjek vagy maradjak – Caberet vagy Éjjeli őrjárat 1

Peter Greenaway (A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője) filmjének középpontjában Rembrandt egyik leghíresebb festményének, az Éjjeli őrjáratnak a születése áll. A jelenet a városi milícia muskétás csapatát ábrázolja, amint őrjáratra indulnak. Greenaway szerint valójában a képen egy összeesküvést láthatunk, és a megoldás kulcsa a kép részleteiben van elrejtve. Egy gyilkos azonosítása? A XVII. század legkiemelkedőbb festőjének szakmai és szerelmi életébe tekinthetünk be a brit filmrendező extravagáns, egzotikus és mozgalmas alkotása által.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik