Élet-Stílus

Kutatókat vonz a befagyott Balaton

Tudományos méréseket végeztek a Balaton jegén vízügyi és meteorológus szakemberek vízirendészeti biztosítással szerdán Siófok és Alsóőrs között, mintegy 10 kilométeres távon.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság expedícióban résztvevő vezetője szerint egyre nagyobb az igény a Balaton jegéről szóló információk iránt, miközben hosszú évtizedek óta nem történt ilyen irányú kutatás, ezért készültek jó ideje adatgyűjtésre.

A nagy hidegek utáni, és még a felmelegedés előtti szerdai nap ideálisnak ígérkezett a tudományos mérésekhez. A kutatásban öten vettek részt, speciális felszerelésekkel. A tájékozódáshoz, jégmérésekhez, anyag-mintavételezésekhez és az estleges mentéshez szükséges műszereket, eszközöket egy szánkóra szerelt kenun húzták magukkal. A mintegy ötórás túrán fél kilométerenként végeztek méréseket, és vettek mintákat a tó átlagosan 14 centiméter vastagságú jégpáncéljából.
Horváth László szerint a tapasztaltak kezdetben igazolták a feltételezéseket, hogy kellően biztonságos a Balaton jege. Az északi part közelében ugyan számítottak nehézségekre, de az mindenkit meglepett, hogy attól mintegy két kilométerre bukkantak több méter átmérőjű nyílt vizekre, majd szabályos vízfolyásoknak tűnő, szintén nyílt, hosszú, be nem fagyott vízfelületekre. A nyílt vizek körüli nagy kiterjedésű jégfelületek vastagsága mindössze 3-4 centiméteres volt. A 300-400 méter hosszan elterülő kritikus rész miatt csak nagyobb kerülővel juthattak célba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik