Élet-Stílus

Egy Habsburg kerülhet a Műcsarnok élére

Négyen indultak a Műcsarnok igazgatói posztjáért, és bár ketten bekerültek a második körbe, végül nem hirdettek győztest. A szakma viszont úgy tudja, esélyes lehet a nemzetközi művészeti életben elismert Francesca von Habsburg, aki talán műgyűjteményét is Magyarországra költöztetné - írta az Index.

A pályázat kiírója, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) azzal indokolta a pályázat eredménytelenségére vonatkozó döntést: “egyik résztvevő sem nyújtott be a szaktárca képviselője számára meggyőző koncepciót, figyelembe véve az intézmény előtt álló XXI. századi kihívásokat, a megújítással kapcsolatos feladatokat, valamint azt a követelményt, hogy a pályázók jövőre vonatkozó elképzelései legyenek szerves összhangban a kormányzati kultúrpolitikával.”

Petrányi Zsolt igazgató megbízatását ezért egy hónappal meghosszabbították. A jelenlegi vezető mandátuma eredetileg január elsejéig szólt.

Az Index információi szerint négyen indultak a Műcsarnok pályázatán. Petrányi mellett pályázott Fabényi Júlia, aki a Baranya Megyei Múzeumok vezetője, de Petrányi előtt vezette a Műcsarnokot is. Indult még a posztért Molnár Mária, aki az Ernst Múzeum főkurátora volt. Egy pályázó kilétét nem sikerült kideríteniük. Az elbírálás második körébe csak Fabényi és Petrányi pályázata jutott be, de a bírókat végül nem győzték meg.

A honlap értesülése szerint Szőcs Géza államtitkár hozta be ötödikként a versenybe Francesca von Habsburgot, a nemzetközi kortárs művészeti élet neves szereplőjét. A kortárs képzőművészeti beágyazottságáról, műgyűjteményéről, művészeti alapítványáról ismert Francesca von Habsburg állítólag akár világhírű gyűjteménye Magyarországra telepítésére is kész lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik