Élet-Stílus

Kacsalábon forgó paloták – jégből

Kínát hamarosan ismét ellepik a turisták: ezúttal, hogy vacogjanak és gyönyörködjenek a jégfesztiválon.

Harbin városa egyébként sem az a kifejezett trópusi nyaralóhely: közvetlenül a Szibériából érkező légáramlatok befolyásolják az időjárását. Ennek köszönhető, hogy az átlaghőmérséklet a városban nyáron is csak 21 fok körül van, télen viszont -16 fok a leggyakoribb, de előfordult már, hogy -38 fokos hideget is mértek itt. A helyszín tehát ideális egy jégfesztiválhoz, amit itt 1963 óta minden évben meg is rendeznek: hivatalosan január 5-én veszi kezdetét a jégfesztivál, és egy hónapig tart.

A szervezők pedig már most lázasan készülnek a megnyitóra: az utolsó simításokat végzik a hóból és jégből épült szobrokon, épületeken és palotákon, hogy a jégvilágban minden tökéletes legyen. Harbin jégfesztiválja egyike a világ legnagyobbjainak, ahol egybegyűlnek a legtehetségesebb jégszobrászok és a hó szerelmesei: csak a sapporói hóshow Japánban és a quebeci téli fesztivál Kanadában veszi fel vele a versenyt.

A kínai fesztivál különlegessége, hogy minden évben új tematika alapján készítik a jégépületeket és szobrokat, így például 2007-ban egy kanadai doktor, Norman Bethune emlékének szenteltek mindent.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ismerje meg Harbint még jobban (wikipedia)
A harbini jégfesztivál hivatalos weboldala (msm.cam.ac.uk)
A 2009-es jégfesztivál
Megfagyott világörökség (Hír24)

Nézze meg videón a jégbirodalmat:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik