Élet-Stílus

Lábbeli készül békából

Rupert és Matt Noff eszement ötletétől hangos a világsajtó: a testvérpár gondolt egy merészet, s egyedi teniszcipők gyártására adta a fejét. Az alapanyag: varangy.

Luxuscipőket készít egy ausztrál testvérpár, az alapanyag pedig az úgynevezett aga-varangy, a kontinensre nyolcvan évvel ezelőtt betelepített ártalmas kétéltű. A húsz centiméteresre is megnövő dél-amerikai varangyfajt a cukornád rovarkártevői ellen vetették be a múlt század kezdetén, de mára már olyannyira elszaporodtak, hogy más, őshonos fajokat is veszélyeztet a túlzott jelenlétük. A Noff-testvérek korszakalkotó ötlettel ritkítják az agavarangy-populációt: teniszcipőket gyártanak belőle.

“A bőrüket befestjük kék, arany, vörös, rózsaszín vagy éppen fekete színekre. Egyrészt gyönyörűek, másrészt tartósak. Ártalmas állatok ezek a varangyok, így, ha elpusztulnak, még mindig lehet hasznosítani őket” – mondta Rupert a sydney-i Gideon butik megnyitóján. Egyébként azt is bevallotta, hogy az aga-varangyok véleménye szerint is borzasztóan csúnyák, így a kezdetekkor ő maga sem hitte, hogy a hólyagos bőrüket fel lehet majd használni a divat érdekében. Ráadásul az üzletükkel csak a jótékony tevékenységeik költségeit szeretnék fedezni, “főállásban” ugyanis a fiatal drogosok és a hajléktalanok társadalmi beilleszkedésének elősegítésével foglalkoznak.

Az üzletükben egy pár marhabőr cipő 160 ausztrál dollárba kerül, míg a kenguru- és varangybőr kombinációja 450 dollár, azaz körülbelül hetvenezer forint. A cipőket egyébként kézzel varrják, és napi húsz-harminc darab készül belőle.

AJÁNLOTT LINKEK:
Nézze meg a varangyokból készült luxuscipőket! (www.gideon.com.au)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik