Élet-Stílus

Veszélyes a főváros levegője

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el kedden hajnalban további intézkedésig Tarlós István főpolgármester Budapesten. A kisméretű szálló por egy napra számított átlagmennyisége két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester kéri, hogy ne használják a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket. Kéri az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését is, valamint felszólít arra, hogy a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát mérsékeljék, azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát.

A tájékoztatási fokozat olyan mértékű légszennyezettséget jelent, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet a lakosság egyes különösen érzékeny – gyermekek, időskorúak, krónikus betegek – csoportjaira.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok értelmében egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

Tarlós István a szmogriadó tájékoztatási fokozatát további intézkedésig rendelte el.

A szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik