Élet-Stílus

Bud Spencert és Agassit a fa alá!

Korábbi könyvajánló összeállításunkban a mostanában megjelent szépirodalmi művekből és szakácskönyvekből válogattunk, ezúttal viszont – könnyedebb műfajok vizére evezve – a thrillerekből, az önéletrajzokból, a történelmi krimikből és a női regényekből állítottunk össze egy csokorra való ajándékötletet. Ám azok is megtalálják a számításukat, akik humorosabb, pikánsabb olvasnivalóra vágynak.

Bud Spencer: Különben dühbe jövök

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

A rajongói országos találkozókat szerveznek, pólókon népszerűsítik arcképét, filmes poénjait kívülről fújják, a mobiljukon pedig a Kincs ami nincs csengőhang szól. A hűséges rajongók ezúttal nem egy filmes válogatást kapnak, de nem is hagymás és babos receptek gyűjteményét, hanem kedvencük önéletrajzi könyvét. „Életem első nyolcvan évét mondom el első és utolsó könyvemben” – fogalmazott az egész világon Bud Spencerként ismert szerző, Carlo Pedersoli, aki nemcsak színész, hanem forgatókönyvíró, producer, úszóbajnok, olimpikon. A könyv az 1973-ban Terence Hillel forgatott Különben dühbe jövünkről kapta a címét. „Magas szintet elért dilettánsnak tartom magam. Nyolcvan év alatt dolgoztam kocsikereskedőként, útépítőként, úszóként. Voltam színész, énekes és repülőgép-pilóta is. Nem bántam meg semmit, és mindent még egyszer ugyanígy csinálnék” – összegzi pályafutását a hagymásbab és a pofonok nagymestere, Pedersoli.

Bud Spencer üzenete – önéletrajzi könyvének megjelenése apropójából – a magyar rajongóinak:

Élete felét Bud Spencerként élte le, több mint száz filmjének majdnem egy ötödét Terence Hillel (Mario Girottival) egy párban. Művésznevét 1967-ben vette föl, a két kedvenc, a Budweiser sör és Spencer Tracy után. „Nem iszom, de a sört szeretem. Tracy pedig a legjobb amerikai filmek sztárja volt” – indokolta meg a választást az idén 81 éves Pedersoli, akit 1991-ben a Time a leghíresebb olasznak nevezett. Könyvében megható öniróniával mesél gyermekkoráról, a sportolóként töltött évekről, arról, hogy hogyan került bele szinte véletlenül a filmek világába, barátságáról Terence Hillel, a tengerentúli élményeiről és végül visszatéréséről Rómába. Sőt azt is megtudhatjuk, hogy miután aláírta első hollywoodi szerződését, utolsó vízilabda-mérkőzését a magyar válogatott ellen vívta.
(Nyitott Könyvműhely)

John Grisham: Theodore Boone, a kölyökügyvéd

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Theodore Boone, a kölyökügyvéd John Grisham első ifjúsági regénye. Az amerikai regényíró ezzel a könyvével új műfajt teremtett, az ifjúsági thrillert. A regény főhőse a 13 éves Theodore Boone, aki szívesebben jár izgalmas bírósági tárgyalásokra, mint az iskolába. Sőt még a leckéjét is a szülők ügyvédi irodájában írja. Iskolatársai, barátai szívesen kérnek tőle jogi tanácsot, a kis Theo ugyanis olyan alaposan ismeri a törvényeket, a jog világát, hogy mindig remek megoldást talál. A kamasz belekeveredik egy bonyolult gyilkossági ügybe, s mire észbe kap, már nyakig belecsöppent a nyomozásba. Peter Duffy-t ugyanis azzal vádolják, hogy megölte a feleségét, a védelemnek azonban nehéz dolga van, mivel nincs bizonyítéka arra, hogy a férfi lenne a tettes. A kölyökügyvéd azonban egy rejtélyes tanúra bukkan, aki látta a gyilkost Duffy háza körül, ám a szemtanú nem hajlandó felfedni kilétét. Vajon mit tehet Theo? A thriller végére kiderül, hogy a kamasz ügyvédzseni mennyire válik be nyomozóként.
(Geopen)

Fejős Éva: Cuba Libre

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Egy utazás, ami megváltoztat. Egy tánc, ami felszabadít. Jesús, a kalandos múltú kubai emigráns titokzatos tervet forral. Endrődi Kata “csupán” nyaralni indul Kubába, de egy különös találkozás fontos döntés elé állítja. A tizenkilenc éves Havasi Dalma itthon nem találja a helyét, míg a kubai Aurelio rá nem ébreszti rejtett tehetségére. Fejős Éva legújabb és eddigi legjobb sikerkönyve ismét egy egzotikus országba repíti el olvasóit: az átutazók és újjászületők, a hazavágyók és otthonkeresők Kubájába, ahol a tánc és a zene, akár a barátság és a szerelem, egy életre összeköt, és egy csipetnyi mágia még a sorsot is átírhatja.
Fejős Évával készült interjúnkat itt olvashatja>>>
(Ulpius-ház)

karácsonyi könyvajánló összeállítások az fn.hu-n!

Tuti szépirodalmi könyvek karácsonyra>>>

A legjobb szakácskönyvek karácsonyra>>>

Robin Maxwell: Óh, Júlia!

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Júlia előtt két út áll: szerelem nélküli, elrendezett házasság vagy lázadás. Az éles eszű lány, aki nemcsak rajongója Dante romantikus költészetének, de maga is verseket ír, nem hajlandó fejet hajtani a hagyományok előtt, és beletörődni a szülők akaratába, mint imádott barátnője, Lucrezia. Júlia sorsa örökre megpecsételődik, amikor egy álarcosbálon megismeri a családjával viszálykodó Monticecco család fiát, Rómeót. Robin Maxwell, az angol történelmi regények népszerű szerzője nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy újraírja Shakespeare egyik legnépszerűbb drámáját, a Rómeó és Júliát. Az írónő ezúttal is történelmileg hiteles regényt írt: a halhatatlan szerelmesek története Verona helyett a reneszánsz Firenzében játszódik. Miközben megismerhetjük a nyüzsgő város hétköznapjait, kibontakozik előttünk egy ifjú pár szerelmi története, amely nem kevésbé drámai és szívszorító, mint a nagy költőé, ám ezúttal azt is láthatjuk, mi zajlik a kulisszák mögött.
(Tericum)

Andre Agassi: Open

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

A volt teniszsztár őszintén vall múltjáról Open című önéletrajzi könyvében. A teniszvilág felháborodással fogadta a művét, amelyben Agassi karrierjének legsötétebb eseményeiről, többek között droghasználatáról és azzal kapcsolatos hazugságáról is beszámolt. A sportág 2006-ban visszavonult fenegyereke részletes vallomást tesz benne arról, hogyan ismerkedett meg asszisztense révén a metamfetaminnal, hogyan élt a kábítószerrel, illetve hogyan tussolta el pozitív doppingtesztjét hazugságokkal. A sporttörténelem egyik legkedveltebb és legtehetségesebb sportolójának önéletrajzából az is kiderül, hogy már gyermekkora óta gyűlölte a teniszt. Rosszul viselte az állandó nyomást, bár tehetséges volt, ez a belső konfliktus rányomja bélyegét az egész életére. Önéletrajzában – amely a kritikusok szerint letehetetlen – elmondja élettörténetét, amelyet folyamatos konfliktusok kereteztek. Agassi csaknem fényképszerű emlékezetével hozza elő a döntő mérkőzéseket és minden emberi kapcsolatát. A teniszjáték belső világát és a hírnév külső világát még soha nem ábrázolták ilyen pontosan. A riválisai több nemzedékének portréi mellett Agassi bőségesen beszámol rövid életű kapcsolatáról Barbra Streisanddal és rosszul sikerült házasságáról Brooke Shields-szel. Mesél önbizalmát aláásó depressziójáról, és a hibáról ami miatt csaknem tönkre ment minden. Végül felidézi látványos feltámadását, amely a hősies 1999-es French Openen bekövetkezett visszatérésében csúcsosodott ki. Megidézi, hűséges bátyját, bölcs edzőjét, kedves trénerét, mindazokat, akik segítettek visszanyerni egyensúlyát és végre megtalálni a szerelmet Steffi Graf oldalán.
(Könyvmolyképző Kiadó)

Jo Nesbo: A megváltó

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Jo Nesbo már rangot szerzett a hazai krimiolvasók körében is, legújabb detektívregénye újabb hátborzongató izgalmakat ígér. A megváltó vérbeli krimi, amely pattanásig feszíti az olvasó idegeit. Az pedig csak hab a történt, hogy éppen a karácsonyi ünnepek előtt játszódik. Az ünnepi díszben pompázó Oslo utcáin ugyanis valaki lelövi a norvég Üdvhadsereg egyik alkalmazottját. A történtek mindenkit megdöbbentenek, a gyilkosság színhelye a nyílt utca, s rejtély övezi, mi lehetett az indíték. A rendőrség nem talál olyan nyomot, ami a nyomozás kiindulópontjául szolgálhatna, senki sem tud használható személyleírást adni az elkövetőről azon kívül, hogy feltűnő, piros kendő volt a nyakában. Ráadásul úgy tűnik, a szörnyű bűntett csupán a kezdet. A nyomozók nekilátnak a lehetetlennek tűnő feladatnak, hogy felkutassák a titokzatos elkövetőt, aki közben újabb áldozatok nyomába ered.
(Animus)

Csernus Imre dr. – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Miért nem szeretünk jól élni? Miért nem szeretünk jókat enni? Miért nem szeretünk jókat beszélgetni? Csernus doki asztalánál ülve sokszor felmerülnek ezek a kérdések, és miközben barátai körében ízekről, ételekről, borról, hagyományról esik szó, időről időre előkerülnek az emberi problémák is, amelyekkel mindannyian szembenézünk, ha úgy döntünk, hogy az élet napos oldalán szeretnénk élni. Az “ország pszichiátere” szerint Magyarországon ma egy rinyáló, áskálódó, rosszindulattal teli életérzés uralkodik – ez pedig nem egy mosolygós, napsütéses állapot. Csernus doki nem akart újra olyan könyvet írni, amely csak a problémákról szól, sokkal inkább egy olyat, amiben ugyan van sírás, hazugság, fájdalom, menekülés, de mellettük ott van a röhögés, a jókedv is, no meg az őszinteség. A Felnőtt húsleves a szerző személyes története, amelyet ebben a könyvben elmesél, világosan bemutatja, hogy saját magának is meg kellett küzdeni az őszinte mosolyért. Hiszen mindenki csak azt eszi meg, amit megfőz. Ráadásul a 4 férfi beszélgetését olykor-olykor receptek “szakítják meg” – hiszen nemcsak életérzésekről, hanem ételérzésekről folyik a társalgásuk – mondván azok kiegészítik a szerzők életről vallott felfogását.
(Jaffa Kiadó)

William Gray: Európa gyerekekkel

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Hogyan utazzunk kisbabával a repülőn? Mit csomagoljunk egy hátizsákba, ha kisgyermekkel utazunk? Családosként mikor utazzunk Rómába vagy éppen a török tengerpartra? Milyen egy ideális nap Prágában kisgyermekes szülőként? Hol vannak családbarát szállások Stockholmban? Melyek a legjobb angliai vidámparkok? Csak vegyük kezünkbe az Európa gyerekekkel című útikönyvet, és minden kérdésre választ kapunk. Ez a hiánypótló útikalauz azoknak a szülőknek szól, akik a családalapítás után sem szeretnének lemondani az utazás örömeiről. Most végre lehetővé válik, hogy gyerekeikkel együtt újra felfedezhessék Európát, legyen szó akár kisbabákról, akár iskolásokról vagy kamaszokról, csupán követniük kell az útikönyv „aranyszabályait”, s így számukra nem lesz rémálom, a gyerkőcöknek pedig nem lesz rémunalmas a közös kiruccanás. A kiadvány sok ezer ötletet tartalmaz a kontinens legjobb kirándulóhelyeitől, strandjaitól, élményparkjaitól a gyerekek számára is érdekes látnivalókig. A több száz színes fényképpel illusztrált, szerethető könyv egyúttal Európa legjobb családbarát szálláshelyeit is összegyűjti, valamint étkezési, illetve utazási tanácsokkal is ellátja az utazókat.
(Kelet-Nyugat)

Mario Vargas Llosa: Pantaleón és a hölgyvendégek

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Ha eddig még nem vettük kezükbe Mario Vargas Llosa egyik művét sem, itt az idő, hiszen a perui író kapta idén az irodalmi Nobel-díjat. A legjobb, ha a fergeteges szatírájával, a Pantaleón és a hölgyvendégekkel kezdjük az írói stílusával való megismerkedést. A regény ugyanis a könnyed olvasnivalóra, egy kis romantikára vagy éppen drámára vágyóknak egyaránt kiváló választásnak bizonyul. A sztori szerint Pantaleón Pantoja, a perui hadsereg ifjú századosa a szervezés valóságos géniusza. Legújabb megbízatásaként létre kell hoznia egy hölgyvendég-szolgálatot, hogy az Amazonas környéki dzsungelekben szolgáló, a trópusi hőségtől feltüzelt legénység szabályozott és ártalmatlan módon vezethesse le nemi gerjedelmeit. A hölgyvendég-szolgálat hamarosan a hadsereg leghatékonyabban működő egységévé válik, maga Pantaleón – aki színtiszta ügybuzgalomból személyesen teszteli a szolgálatra jelentkező hölgyeket – pedig valóságos legenda lesz. Egyedül Pachita, a felesége nem tudja, mit is rejt a szupertitkos megbízatás, amellyel férjét Amazóniába küldték.
(Európa Könyvkiadó)

Csecsődi Mária: Budapesti otthonok

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Milyen lehet Göncz Árpád, Habsburg György vagy éppen a neves operatőr-rendező Ragályi Elemér lakása? Elég csupán fellapozni a pompás képeskönyvet, és máris bekukkanthatunk az otthonaikba, de rajtuk kívül még 56 különleges budapesti hajlékba invitál minket a szerző. Hol egy Gellért-hegyi villában, hol egy régi vadászkastélyban, hol pedig egy luxus loftlakásban vendégeskedhetünk, vendéglátóink pedig a művészeti, társadalmi élet kiválóságai. S mi a vendégség apropója? A lakberendezéssel és belsőépítészettel foglalkozó Csecsődi Mária arra vállalkozott, hogy bemutassa az elmúlt 20 év hazai lakáskultúrájának legjavát. Az 59 szebbnél szebb enteriőrből és lakókörnyezetből érdekes körképet kapunk az utóbbi évek magyar lakáskultúrájáról: legyen szó akár a klasszikus polgári értékekre támaszkodó berendezésekről, az egyéni hangú eklektikus miliőkről, a legmodernebb formai újításokról, vagy éppen a luxusról. Miközben pedig bepillantunk a szebbnél szebb otthonokba, óhatatlanul is kirajzolódik egy sajátos szociográfia a hazánkban régóta hiányzó, a polgári értékeket és mintát kínáló rétegről.
(Alexandra Kiadó)

Rege Sándor: Mesék Gumimókusról

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Gumimókus újra eljött. Biztosan sokan emlékeznek rá, hiszen annyi vidám percet és izgalmas kalandot hozott sok kisfiúnak, és sok mesélő apukának. És Zolinak, Ádámnak, Misinek és még sok-sok ezer lurkónak, akiknek ez a régi mese a szívében él tovább. De aki nem ismeri vagy már nem emlékszik rá, azoknak ajánljuk újra Rege Sándor meséit. A barátság nem megy ki a divatból a világban!
(Sanoma Budapest Kiadói Rt.)

Vass Virág: Sokszor csókol, India!

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Török Szonja, a kedves, bár néha kicsit elveszett tévés újságírónő négy kudarcba fulladt szerelem és majdnem esküvő után a klímakutató Hargitai Zoltán oldalán – úgy tűnik – megtalálja végre a boldogságot. Vagy mégsem? Egy hihetetlen kaland várja: egy dokumentumfilm forgatására Indiába utazik, és meglátogatja Bombayben Nonitát, az ottani tévé “arcát”. India, a titokzatos, azonban nem adja magát könnyen: a mérhetetlen szegénység és az európai szemmel felfoghatatlan luxus, a nagycsalád, a női alárendeltség és kiszolgáltatottság témáit feltáró Szonja életét is fenekestül felforgatja. Veszélybe sodorja a kapcsolatát Hargitaival, egy új szerelmet ígérve, és kikezdi Nonitával való barátságát is. Az elkészült dokumentumfilm pedig fordulópontot jelent a tévés karrierjében. Szonján múlik, hogy mennyit hajlandó kockáztatni azokért, akiket szeret, és mennyit a szakmai elvekért, amikben hisz. Vass Virág első két regénye a Vulévu és a Franciadrazsé egy hét alatt meghódította a sikerlistákat. A Sokszor csókol India! című regényében olyan ellentétek feszülnek, mint a hagyomány és változás, valamint a férfi és női szerepek Nyugat-Európában és Indiában.
(Ulpius-ház)

Tóth Eszter Zsófia: Kádár leányai

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Miért nem sikerült pesti udvarlót fognia egy munkásszállón lakó lánynak, aki csipkebugyiban ment randevúzni? Miért ferdült el Vékony Rózsi traktorista lány képe a falon? Mikor jártak fodrászhoz az országgyűlési képviselőnők? Miért mondta el Losonczi Pálnak egy képviselőnő a „Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk” kezdetű mondókát? Milyen fényképeket nézegettek a lakótelepi bisztróban a Falfúró című filmben? Tóth Eszter Zsófia, történész, a Magyar Országos Levéltár főlevéltárosa történelmi források és interjúk felhasználásával mutatja be a nők önmagukról és másokról való elképzeléseit a szocialista időszakban. Bepillantást nyerhetünk mindennapi életükbe, és a történeteket olvasva talán a sajátunkhoz hasonló élethelyzetekre ismerünk, vagy megidéznek bennünk olyanokat, amilyenekről anyáink, nagyanyáink elbeszéléseiben hallottunk. E könyv a Mindennapok Rákosi és Kádár korában, a Kádár gyermekei és a K-vonal után a Nyitott Könyvműhely Kiadó szocialista mindennapokat bemutató sorozatának a legújabb, immár a 4. darabja.
(Nyitott Könyvműhely)

Barbara Corrado Pope: Cézanne modellje

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Az emeritus professzor és gender-kutató Barbara Corrado Pope gondolt egyet, és történészi, tanári pályája mellett valami új területen is ki akarta magát próbálni. Ez pedig a regényírás lett. A Cézanne modellje című könyvébe ráadásul valamennyi szakterületéről (francia történelem, művészettörténelem, stb. ) “csipegetett”, sőt – hű maradva történészi végzettségéhez – egy kis történelmi fikcióval is „megfűszerezi”.
A történelmi krimi a provance-i Aixben játszódik. Ideérkezik Párizsból Solange Vernet, aki rögtön feltűnést kelt lángvörös hajával, smaragdzöld szemével, kétes erkölcsű tanokat hirdető professzor szeretőjével, aki ráadásul angol. Nagyra törő társadalmi ambíciók fűtik, szalont nyit, társasági életet szervez, a tekintélyes Cézanne család mogorva festő fiával barátkozik és még a fiatal bíró, Bernard Martin figyelmét is magára vonja. Aztán egy napon holtan találják a városka közelében lévő kőfejtőben. Úgy tűnik, szerelemféltésből fojtották meg. A megcsalt professzor és a féltékeny Paul Cézanne egyaránt gyanús. Bármelyikük megtehette, talán nagyon is kézenfekvő a megoldás. Bernard Martiné a feladat, hogy megoldja a rejtélyt.
(Geopen)

Ugron Zsolna: Úrilányok Erdélyben

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

A székely arisztokrata származású Ugron Zsolna tízéves volt, amikor családja Kolozsvárról Budapestre költözött. Diploma után évekig dolgozott televíziók kül- és belpolitikai műsoraiban szerkesztő-riporterként, míg néhány éve újra fel nem fedezte szülőföldjét és bele nem szeretett Gregor Roy Chowdhury-Mikesbe. Gregor édesapja bengáli arisztokrata volt, édesanyja Mikes Katalin grófnő, aki erdélyi gyermekkora után menekült Ausztriába a Ceausescu-rezsim elől. A házaspár két gyermekével jelenleg egy kis erdélyi faluban, Zabolán él, ahol a román államtól visszaperelt, ősi Mikes-birtokon igyekszik helyreállítani és szállodaként üzemeltetni a kastély és az uradalom régi épületeit. Az Úrilányok Erdélyben című regényének főhőse, Anna tévés újságíróként rengeteget utazik a világban. Tehetséges, elbűvölő és gazdag francia festő szerelmével pörgős társasági életet él Budapesten, valamiért mégis üresnek érzi kapcsolatukat. Aztán rátalál örökségére – és egy kis erdélyi faluban a mindent felülíró szerelemmel együtt önmagára is. Pillanatképek az erdélyi arisztokrácia elsüllyedt világából, és kései utódaik nem mindennapi hétköznapjaiból.
Ugron Zsolnával készült interjúnkat itt olvashatja>>>
(Ulpius-ház)

Camilla Lackberg: A Prédikátor

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Camilla Läckberget sokan a skandináv krimi királynőjének tartják. 2009-ben több nyugat-európai könyves folyóirat közösen Európa 10 legsikeresebb írója közé választotta. A magyarul megjelent első könyvéből (Jéghercegnő) már ismert Patrik Hedström nyomozót bízzák meg a csendes kisváros lakóit mélyen megrázó bűnügy felderítésével. A helyszín ezúttal is Fjällbacka, ahol 20 évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt két fiatal lány. Csontjaik azonban épp azon a helyen kerülnek elő, ahol egy játszadozó kisfiú egy nő ruhátlan holttestére bukkan. A nyomozó figyelmének középpontjába egy különös család kerül: Hultok között összeférhetetlen alakok, vallási fanatikusok de bűnözők is akadnak. A gyanúsítottak listája hosszú, ám az idő kevés.
(Animus)

Gordon Ramsay: Játék a tűzzel

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Ki ne ismerné a goromba, nyers modorú, káromkodó sztárszakácsot? A tévében futó sorozataiból már megismerhettük a világ leghíresebb és leghírhedtebb séfjének főzési stílusát, a tavaly megjelent Nem piskóta című könyvéből pedig a nehéz gyermekkorát, a zsákutcába jutott futballista-karrierjét, valamint a televíziós szerepléseit. A Játék a tűzzel című könyvében a sikerének a titkairól lebbenti fel a fátylat. A többszörös Michelin-csillagos sztárséf mesél a kockázat és a kaland iránti szenvedélyéről, az apósával indított közös vállalkozásáról, az étteremnyitások körüli nehézségekről, a glasgow-i éttermének csődjéről, sőt még az adóhatósággal történt kínos afférjáról is. Egy biztos: a könyvében, akárcsak a főzőműsoraiban, visszaköszön szókimondó és pimasz stílusa.
(Alexandra Kiadó)

Pearl S. Buck: A boldogság ára

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Pearl S. Buck Nobel- és Pulitzer-díjas regénye először az 1940-es években jelent meg magyarul, Az édes anyaföld címmel, ezúttal viszont új fordításban élvezhetjük. A klasszikus családregény egy szegény kínai családról szól, és az utolsó kínai császár idejében játszódik. A szegény parasztember, Vang Lung élete tele van viszontagságokkal, kemény munkával keresi meg a mindennapi betevőjét, s bár sokat nélkülözik, mégis mindenek felett szereti a földjét. Egy napon kincsre lel, s ez egy csapásra megváltoztatja az életét. A szegény emberből egy csapásra gazdag földbirtokos lesz. De vajon a gazdagsággal együtt jár a boldogság is? A regény betekintést nyújt a száz évvel ezelőtti Kína vidéki életébe és egy hanyatlásnak indult arisztokrata család végnapjaiba. Ám a könyv igazi ereje abban rejlik, hogy az emberi élet jelentőségét és tragédiáját vetíti elénk, amit a földkerekség minden részében és minden idejében átélt és át is él az emberiség.
(Tericum Kiadó)

Nudzsúd Ali: Nudzsúd vagyok, 10 éves elvált asszony

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Ez a könyv egy jemeni kislány igaz története, akit a szülei erőszakkal adtak férjhez egy nála 20 évvel idősebb férfihoz, aki szexuálisan bántalmazta, és meg is verte. Ám Nudzsúdban volt annyi bátorság, hogy szembeszálljon hazája hagyományaival és ősi törvényeivel azt követelve, hogy elválhasson a férjétől. Egy reggel, azzal az ürüggyel, hogy kenyérért megy, buszra szállt, a bíróságra menekült, ahonnan addig nem tágított, amíg egy bíró meg nem hallgatott. Nudzsúdnak sikerült is elválni, elsőként egy olyan országban, ahol a lányok több mint felét 18 éves koruk előtt adják férjhez. Nudzsúd története hatalmas visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban, harca az egész világot megindította. Az áldozat szerepét a drámai hősnőére cserélve meséli el nekünk megrázó történetét. Hogy véget vessen a kényszerű hallgatásnak. Hogy bátorságot adjon a vele egykorú kislányoknak, és megmentse őket mindattól a szenvedéstől, amelyen ő keresztülment.
(Nyitott Könyvműhely)

Al Ghaoui Hesna: Háborúk földjén

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

A Magyar Televízió szerkesztő-riporternője az elmúlt években 15 országból, számos háborús övezetből tudósított, legutóbb éppen Afganisztánban és Madagaszkáron forgatott. Elsősorban a Közel-Keleten mozog otthonosan, hiszen édesapja szíriai származású. Kiváló riportjaiért számos elismerésben részesült. Könyvében olyan izgalmas és hihetetlen sztorikat mesél el, amelyek nem fértek bele a híradós egyperces tudósításokba. Így legalább megismerhetjük magát, a tudósítót, akinek a veszélyes terepeken olykor olyan banális helyzetekkel is meg kellett küzdenie, mint egy lemerült akkumulátor vagy a tudósítás közben véletlenül a lábán felejtett papucs. Az élményein keresztül pedig a válságövezetek megrázó hétköznapjaiba is bepillanthatunk.
(Alexandra Kiadó)

Glenn Cooper: Holtak könyvtára

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Glenn Cooper, amerikai író, forgatókönyvíró, producer első regénye egyből nemzetközi bestsellerré vált, több mint 25 nyelvre fordították le. Aki kedveli a Dan Brown-os titkos társaságokat és az összeesküvés-elméleteket, akkor 100 százalék, hogy nem tudja majd letenni a könyvet. A lebilincselően izgalmas, történelmi korokon átívelő regényében 9, látszólag egymástól független, titokzatos bűneset borzalja fel a New York város lakóinak kedélyét. A 9 áldozat halálának körülményei teljesen különbözőek, látszólag függetlenek egymástól. Ami mégis egybekapcsolja őket, az egy hátborzongató küldemény: minden áldozat egy koporsót ábrázoló képeslapot kap, halálának dátumával. Vajon egy őrült sorozatgyilkos vagy csak egy bizarr vicc áll mindezek mögött? Az FBI Will Piper különleges ügynököt bízza meg a nyomozással, aki nagy elszántsággal áll neki a munkának, ám a szálak mind jobban összegubancolódnak.
(Geopen)

Darren Shan: A holtak vonulása

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

A holtak vonulása az ír származású Darren Shan Város-trilógiának az első kötete, amely csak az erős idegzetűeknek ajánlott. A szociológiát és angol nyelvet tanult írót elsősorban ifjúsági horrorregényeiről ismerhetjük, ezúttal viszont kimondottan felnőtteknek szánt regénysorozatba fogott. A trilógia első kötetében keveredik az utópisztikus thriller és a vérfagyasztó horror. A regény főhőse Capac Raimi, aki a Városba érkezve szerencsét akar próbálni kisstílű gengszter nagybátyja mellett, hamarosan azonban arra eszmél, hogy már a Város tejhatalmú urának, a mindent látó és mindenható Kardinálisnak dolgozik. Az öntelt fiatalember habzsolja új életét, amit csak néhány kellemetlenség zavar meg, például a rejtélyes, vak és néma szerzetesek, akik valahogy mindig feltűnnek Capac életének sorsfordító eseményeinél. Vagy az a tény, hogy gyakorlatilag semmire nem emlékszik, ami az előtt történt vele, hogy a Városba érkezett. Capac egy álmot és az inka neve által számára kijelölt sorsát követve belép a természetfeletti birodalmába. Miközben igyekszik beteljesíteni a küldetését, furcsa és izgalmas kutatásba kezd, hogy a nyomára akadjon eltűnt barátainak és saját, elveszített múltjának.
(Nyitott Könyvműhely)

Kovács András Péter: Multigáz

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Topor János egy briliáns szélhámos, akit egy közepes képességű behajtó üldöz. Csete Máté egy üldözési mániás, gyanakvó kispolgár, akit ugyebár mindenki üldöz. Új munkahelyük, a Hálózat pedig egy telekommunikációs cégnek álcázott, országos átverés, amely még a saját dolgozóit is az orruknál fogva vezeti: Zarvant, az iráni származású, meleg marketing- igazgatót, és Esztit, a trágár de jólelkű ügyfélkapcsolati vezetőt. Mire Topor és Csete rájönnek arra, hogy nemcsak a cég mottója, de a működése is maxigáz, a főbűnösök máris a nyakukba varrtak mindent. Két napjuk marad, hogy tisztázzák magukat, lerántsák a leplet az igazi rosszfiúkról, kifizessék Topor behajtóját és megszerezzék Csetének Eszti szívét.
Kovács András Péterrel készült interjúnkat itt olvashatja>>>
(Ulpius-ház)

Indu Sundaresan: A huszadik feleség

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

A 17. századi Indiában játszódó regény egy halhatatlan hercegnő történetét meséli el, aki, bár 20. feleség volt, mégis az ő emlékére építtette a gyászoló herceg a Tádzs Mahalt. A 16. század végén Kandahár tartomány távoli szegletében téli hóvihar tombol. Egy nomád sátorban egy kislány látja meg a napvilágot ezen a zord napon. A Marunissza nevet kapja, melynek jelentése Nők ragyogó napja. A kislány a mogul császári udvarban nevelkedik, és amikor nyolcévesen először megpillantja Dzsahángír császárt, elhatározza, hogy egy nap a felesége lesz. Álma több mint 20 év múlva válik valóra, amikor egy boldogtalan házasság után végre örök hűséget esküdhet annak a férfinak, akit mindig is szeretett, és huszadik feleségként beköltözhet a pazar császári hárembe. Hála a férfinak, aki megszállottan szerette, az immár Núr Dzsahán nevet viselő fiatal császárné képes volt lerázni magáról a hagyomány béklyóit, és ugyan a fátyol mögül, de a 17. századi India befolyásos uralkodójává válni. Marunissza pénzt veretett, idegen országokkal kereskedett, pártolta a művészeteket, számos császári kert és síremlék, köztük a Tádzs Mahal építését engedélyezte, s ezek máig hirdetik hatalmát.
(Tericum Kiadó)

Karin Alvtegen: Árulás

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Karin Alvtegen neve még viszonylag ismeretlenül cseng azoknak a körében, akik kitartóan követik az Animus kiadó detektívregényeit, hiszen az 1965-ben született svéd író új szerző a kiadó Skandináv krimik sorozatában. A pszichokrimik műfajában mesterien alkotó szerző hazájában már első könyvével nagy sikert aratott. Történeteinek rendkívüli feszültségét nem csupán a bűnesetek megjelenítése táplálja, hanem az emberi kapcsolatok, karakterek érzékeny és kegyetlenül őszinte ábrázolása is. Az Árulás nem más, mint lélektani dráma és krimi egy regényben. A krimi főhőse Eva, aki már régóta sejti, hogy férje megcsalja. Egy nap egy ártatlan megjegyzésből rájön, hogy a csábító nem más, mint fiuk óvó nénije. Fájdalmában és dühében kegyetlen bosszút forral a nő ellen, és egy elhamarkodott kalandba is belebonyolódik, ami azonban végzetes veszélyeket rejt. A hétköznapi szerelmi háromszögnek induló történet, pokoli eseményekbe torkollik. A regény főszereplői a boldogságot hajszolják, ám életük lidércnyomássá válik. Sőt minden más irányba fordul, mint ahogy tervezték.
(Animus)

Risto Isomäki: Elsodort világok

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

India nyugati partjainál a kutatók óriási, elsüllyedt városok romjaira bukkannak a tengerfenéken, melyek feltételezhetően a tengerszint emelkedésének következtében pusztultak el. Amrita Desai régész megpróbálja felderíteni a víz alatti romvárosok titkait. Kutatásaihoz egy különleges tengeralattjáróra van szüksége, így hozza össze a sors az orosz Szergej Szavelnyikovval. Ezzel egyidőben Grönlandon Kari Alanen, finn gleccserkutató meglepő felfedezést tesz, ami összeköti a Cambay-öbölbeli romokat, Grönland szárazföldi jégmezeit és a Bahama-szigetek misztikus kőtömbjeit. Mikor a sok apró részlet végre egésszé áll össze, a tudósok rájönnek: az emberiség jövője veszélybe került. Vajon lesz elég idejük cselekedni? Meg tudják-e hozni a világ vezetői időben a helyes döntéseket? Egyáltalán van még remény? A finn környezetvédelmi aktivista, Risto Isomäki számos díjra jelölt regénye nem más, mint egy öko-thriller, amely egyedi módon járul hozzá az éghajlatváltozásról szóló tudományos vitákhoz.
(Nyitott Könyvműhely)

Suzanne Schlosberg: 1001 éjszaka szex nélkül

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Suzanne csinos, sportos és okos harmincas újságíró. Nincs vele semmi baj: nem nyafka, nem válogatós, nem házisárkány, és semmilyen rejtélyes kórság sem gyötri. Mégis mintha átok ülne rajta. A szinglik átka. Hogy mi az? Talán sokan tudják a választ. Amikor az ember mindent megtesz azért, hogy társra találjon, de hiába. Így van ezzel hősnőnk is. Miután kilép egy sehová sem vezető hároméves kapcsolatból, kezdetét veszi a kudarckorszak, a cölibátus érája. Suzanne igazi rekordot dönt, amikor több mint ezer napot kibír szex és pasi nélkül. Pedig nem tétlenkedik: másik városba költözik, egzotikus utazásokon vesz részt, órákat tölt internetes párkereső oldalakat böngészve, instant randikat bonyolít, a feng-shui jegyében beszerez egy hal nélküli akváriumot, mely szintén a várva várt férfit hivatott bevonzani. Suzanne párkeresési viszontagságai ellenére sem veszíti el a humorérzékét, sem az optimizmusát, és a végén megtalálja, ha nem is a Mr. Tökéletest, de a Mr. Pont-Neki-Valót.
(Tericum)

Eve Ensler-sorozat

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

A Nyitott Könyvműhely jóvoltából nemcsak Eve Ensler óriási sikerű botránykönyvének, A vagina monológoknak (amelyet színdarab formájában immár 12 éve játszanak telt ház előtt világszerte) új, vágatlan kiadásának örülhetünk, most először olvashatjuk magyarul a szerzőnő hasonlóan megindító két könyvét, a Tökéletes testeket és az Érző lelkeket. A 3 kötetet pedig egy csodás díszdobozban vásárolhatjuk meg.
A vagina monológok a női szexualitás összetettségének és titokzatosságának a himnusza. A kötetben, amely már az egész világot felforgatta, a feminista és nőjogi aktivista valódi nők történeteit gyűjtötte össze intimitásról, kiszolgáltatottságról és a szexualitás felfedezéséről. A 10 éves, jubileumi kiadás vadonatúj, eddig sehol nem látott vagy olvasott monológokkal egészült ki, és beszámol az Eve Ensler által útjára indított nőjogi mozgalom, a V-nap eredményeiről is.
Az Érző lelkek című könyvében olyan történeteket gyűjtött egy csokorba, amelyeket a világ különböző pontjain élő kamaszlányok élete inspirált. Történeteikből kiderül: a lányok a világon mindenütt ugyanazokkal a problémákkal, vágyakkal, fájdalmakkal, örömökkel, szenvedésekkel találkoznak.
A Tökéletes testek című könyv megtanít arra, hogy elfogadjuk a testünket, és végre feltétel nélkül szeressük, hiszen nem létezik etalon, a “testünk ugyanis soha nem volt nem tökéletes”. Eve Ensler – aki maga is sokáig hadilábon állt a testével – különböző nők történeteit gyűjtötte össze a világból, akik hozzá hasonló rögeszmékkel (valamelyik testrészük tökéletlenségével) küszködtek: többek között a fiatal latin-amerikai lányét, aki őszintén megveti magát zsírpárnái miatt; a brazil modellét, akit plasztikai sebész férje centiről centire átalakított, ám olyan nőkkel is találkozott, akik képesek elfogadni az alakjukat, mint például az afrikai anyával, aki szerint testünk a természet sokféleségének megnyilvánulása.
(Nyitott Könyvműhely)

Dossie Easton, Janet W. Hardy: Szexbolondok illemtana

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Aki álmodozott már a szerelem, a szex és a párkapcsolatok hagyományos monogámián túli lehetőségeiről, örömmel fogadja majd ez a tabudöntögető, forradalmi szemléletű könyvet, amely a nyitott kapcsolatok és a szabad szexualitás világát tárja fel az olvasók előtt. A könyvben két tapasztalt “illemtudó szexbolond”, Dossie Easton és Janet W. Hardy oszlatja el a mítoszokat és sorolja fel mindazokat a képességeket, amelyek a felelősségteljes, “sokszívű” életmódhoz szükségeltetnek – legyen szó akár önismeretről, őszinteségről, biztonságosabb szexről vagy gyermeknevelésről. A párok pedig megtanulhatják, miként beszéljék meg és tartsák tiszteletben a határokat, oldják fel a konfliktusokat és határozzák meg a kapcsolataikat a saját feltételeik szerint.
(Jaffa Kiadó)

Johnny Morgan: Gaga

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Aki ott volt Lady Gaga budapesti koncertjén, akkor azért, aki viszont nem, annak pedig azért érdemes beszerezni Johnny Morgan Gaga című provokatív, sokkolóan őszinte albumát, amely végigkíséri az énekesnő hihetetlen átváltozásának történetét. Láthatjuk, hogyan lesz a New York-i iskoláslányból Lower East Side-i diák, a klasszikus zenét játszó zongoristából gátlástalan performance-művész, a kezdő énekes-zeneszerzőből pedig világhírű popsztár. Megtudjuk, hogy Gaga David Bowie-t, Cyndi Laupert, Andy Warholt és Alexander McQueent tekintette példaképének. Láthatjuk Gagát extrém, polgárpukkasztó, vicces és kihívó jelmezekben, parányi, ruhának sem nevezhető holmikban. A ritka korábbi felvételek pedig megmutatják az örökmozgó, túlfűtött, nyughatatlan sztárrá lett kislány civil arcát is. Tőle magától tudhatjuk meg, milyen érzés Gagának lenni.
(Geopen)

Matti Rönkä: A határjáró

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1 Matti Rönkä az Animus kiadó Skandináv krimik sorozatának első finn szerzője. Különös hangú krimije napjaink Helsinkijében játszódik, ahol az alvilágot a szovjet utódállamokból érkező bűnözők uralják. Nem piti alakok, legális fedőtevékenység mögé bújva folytatják üzelmeiket. Az egyik keresztapa egy Oroszországból áttelepült finn származású férfi, Viktor Kärppä kisebb-nagyobb szolgálatait is igénybe veszi. Ártalmatlannak tűnő ügyek ezek, de a rendőrség figyelmét nem kerülik el. Kärppä, aki magándetektívként dolgozik, nem csak kényelmetlen üzletfeleitől, de a múltjától is szeretne elszakadni, amire igencsak jó oka van.
(Animus)

Carlo A. Martigli: 999 – A titkok titka

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

1486-ban Giovanni Pico della Mirandola nyilvánosságra hozta 900 tézisét, mire a pápa eretnekké nyilvánitotta. Ám lehetséges, hogy Picónak volt egy sokkal meglepőbb titka. 99 újabb tézis, amelyek felforgatják az egész világot, és újraértelmezik a három nagy egyistenhívő vallás megszületését. Az évszázadok során már sokan megpróbálták megszerezni ezeket a titkos feljegyzéseket. 2009 szeptemberében Guido de Mola egy titokzatos küldeményt kap nemrég elhunyt nagyapjától. A csomagban egy levelet talál, s mellette két kéziratot, az egyik új keletű, a másik pedig nagyon régi, a külseje alapján a reneszánsz korból származhat. De Mola szép lassan megérti, hogy rá vár a feladat, hogy a családi hagyománynak megfelelően Pico titkának utolsó védelmezőjévé váljék. Egy titokénak, ami ha lelepleződik, kérdésessé teheti mindazt, amit a világról 2000 éve gondolunk.
Carlo A. Martigli író, újságíró, könyvkiadó, irodalmi ügynök, számos bestseller szerzője. Történelmi-ezoterikus regénye, a 999 – A titkok titka az utóbbi évek egyik legnagyobb olasz könyvsikere lett.
(Nyitott Könyvműhely)

Pascale Chombart De Lauwe – Véronique Méry: Larousse Kis babakönyvtár

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Gyermeket váró családtagnak szép és kedves ajándék a Larousse Kis babakönyvtár, amely valójában egy különleges ajándékdoboz a várandósság boldog, felhőtlen időszakára és a baba első éveire. A Kis babakönyvtár 8 emlékkönyvből és fotóalbumból álló praktikus gyűjtemény, amely a kisgyermek napjait születése pillanatától végigkíséri. Az első hajtincs, az első kihullott tejfog, fotók a fürdetésről, boldog családi eseményekről, mind tartalmazhatják saját kis rendszerezett könyvtárunkat. A kedves emléktárgyakhoz bájos dobozt (a kihullott tejfogaknak) és borítékot (az első hajtincsnek) találhatunk a babakönyvtár mellékletében.
(Geopen)

Marjane Satrapi: Asszonybeszéd

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

A nagysikerű Persepolis alkotójának legújabb képregénye könnyed, mégis elgondolkodtató stílusban mutatja be az iráni nők szexuális életét. Márzsi szókimondó nagyanyja, excentrikus nagynénje, sztoikus anyja, valamint barátnői társalgását követhetjük nyomon egy szokásos délutáni teázás alkalmával. A szó természetesen hamar a szerelemre, a szexre és a férfiak hóbortjaira terelődik. Nem mindennapi történeteikből megtudhatjuk, hogyan veszítheti el valaki akár többször is a szüzességét, hogyan kerülhető el egy kényszerházasság, milyen előnyökkel jár a plasztikai beavatkozás, és miért kényelmes házas férfival kezdeni. Az Asszonybeszéd valójában annak a története, meddig képes egy nő elmenni, hogy megszerezze és megtartsa a választott férfit, valamint hogy eltüntesse az idő múlásának látható, fizikai jeleit. A képregény karaktereinek sorsában a kulturális környezet különbözősége ellenére is bárhol a világon bármelyik nő magára ismerhet.
(Nyitott Könyvműhely)

Olja Savičević Ivančević: Lehet, hogy novella

Bud Spencert és Agassit a fa alá! 1

Mi köze a Kanári-szigeteknek egy urnához? Hogyan nevettessünk meg egy kutyát? Hogyan telik a roadmovie rendező gyerekkora? Havazhat-e augusztusban? Mi történik, ha összefutunk a kompon kamaszkori kedvenc rocksztárunkkal? Hogyan lesz Nick Caveből novella, már ha egyáltalán novella? Lehet, hogy novella. Lehet, hogy emlékszünk, akár a hétköznapi eseményekre is. Ami biztos, hogy nehéz lesz letenni a fiatal szerző, Olja Savičević Ivančević kötetét. A 22 elbeszélés látszólag mindennapi eseményeket dolgoz fel a férfi-nő kapcsolatról, a felnőtté válásról, a betegségről, az öregedésről, a halálról.
(Nyitott Könyvműhely)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik