Élet-Stílus

Elhunyt a Rózsaszín párduc-filmek rendezője

Egy Santa Monica-i kórházban, 88 éves korában, tüdőgyulladás szövődményei következtében elhunyt Blake Edwards, az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany's) és a Rózsaszín párduc-filmek rendezője, forgatókönyvírója, producer. Halálos ágyánál ott volt felesége, Julie Andrews színésznő és családjának több tagja.

A távozását megelőző hónapokban Edwards két Broadway-musicalen dolgozott. Az egyik egy Rózsaszín párduc-filmen alapult, a másik, Big Rosemary címmel, eredeti, önálló alkotásnak készült, az alkoholtilalom alatt játszódó cselekménnyel.

Edwards harmadik generációs filmes volt. Nagyapja J. Gordon Edwards a némafilmek korának volt neves rendezője, apja, Jack McEdwards – ez a család valódi neve – pedig ismert hollywoodi segédrendező és gyártásvezető volt. Blake Edwards alkotásaiban olyan, világklasszissá vált filmcsillagok szerepeltek, mint Jack Lemmon, Audrey Hepburn, Tony Curtis, Peter Sellers, Dudley Moore, Lee Remick, vagy Julie Anrews, akivel 42 éven át élt házasságban.

Noha névjegyét több műfajban is letette az asztalra, reputációt alapvetően a vígjátékban vívott ki magának, főleg ha azt keserédes romantikával fűszerezte, mint az Álom luxuskivitelben című filmben, vagy mélabús groteszkkel, mint a Rózsaszín párduc-sorozatban.

Noha számos filmje vált örökzöld alkotássá, Blake Edwardsot mindössze kétszer jelölték Oscar-díjra. A filmakadémia 2004-ben odaítélte Edwardsnak az életműdíjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik