Élet-Stílus

Több pénz juthat az olimpiai felkészülésre

Átalakítaná a jövő évi sportfinanszírozást egy bizottsági módosító indítvány az olimpiai felkészülés javára, egyben megemelné a MOB költségvetési forrásait is.

A parlament sport- és turizmus bizottsága szerdán terjesztette az Országgyűlés elé a 2011. évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványát.

A javaslat indoklása szerint az indítvány biztosítja, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), mint a londoni nyári olimpián való felkészülést koordináló szervezet, az olimpiai félkészülésre szánt sportcélú állami támogatásokról való döntés mellett a sport egyes stratégiai fejlesztési területeinek támogatásáról is rendelkezhessen. A módosító javaslat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetén belül csoportosítja át az összegeket.

A bizottság azt indítványozza, hogy a tárca büdzséjén belül hozzák létre az „olimpiai mozgalommal összefüggő, valamint egyéb, a sport stratégiai fejlesztését szolgáló feladatok támogatása” címet, azon belül pedig a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatása sort. Utóbbira biztosítanának 2,74 milliárd forintot úgy, hogy ezt az összeget a jövőre betervezett versenysport támogatásából vonnák el, amelynek így önálló „sorként” 613 millió forintja maradna.

A fenti címhez csoportosítanák át a tárca költségvetési tervezetében szereplő, a sportteljesítmények elismerésére elkülönített 2,07 milliárd forintot is.

E mellett ide kerülne többek között a doppingellenes tevékenységre szánt 183,5 millió forint, illetve a diák-, és hallgatói sporttámogatására megjelölt 335,2 millió forint is.

A javaslat azt is szorgalmazza, hogy a büdzsé tervezetéhez képest emeljék meg a MOB jövő évi költségvetési támogatását 75 millió forinttal. Az ötkarikás szervezet így 2011-ben 163,1 millió forinttal gazdálkodhatna. Új tétel lenne az a plusz 161,7 millió forint, amelyet a felkészítést segítő sportszakemberek támogatására fordítanának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik