Élet-Stílus

Számunkra véget ért az Európa-bajnokság

A magyar női kézilabda-válogatott 24-19-re kikapott a svédektől, és ezzel a nyolc közé sem került a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokságon.

A magyar csapat jól kezdett, sokáig vezetett – mégis vereség, csalódás lett a vége.

Szucsánszki négy lövésből négy góllal nyitott, és erre csak két válasz érkezett. A 250. válogatottságát ünneplő, és ezzel a magyar női örökranglistán a negyedik helyre feljövő Pálinger a kezdetektől remekelt, és még büntetőt is fogott. A 13. percben már 8-3-ra vezetett a magyar csapat. Johansson két bombájával faragott a hátrányon, majd a gólfelelős Szucsánszkit, valamint Tóthot is kiállították. Ebben a szakaszban a svédek feljöttek 8-7-re, ráadásul összességében hét és fél percig nem kaptak egy gólt sem.

Az egyenlítést a kapufák akadályozták, aztán Szucsánszki megint főszereplő lett támadásban. A 26. percben, 11-7-nél a svéd kapitány időt kért, olyan sok hibával játszott a csapata. A szünet előtt Bulath kapott büntetést, így apadt az előny.

A második félidő legelején Pálinger újabb büntetőt hárított, ám Torstenson a kipattanót bevágta. Wiberg két percre kiült – ez volt az első svéd emberhátrány -, és közben 15-12 lett az eredmény.

Sokáig vezetett, de végül elbukott Mátéfi Eszter csapata (MTI/EPA)

Sokáig vezetett, de végül elbukott Mátéfi Eszter csapata (MTI/EPA)

Azonos létszámban felpörgött a skandináv együttes, és a 38. percben egyenlített (15-15), majd a 40.-ben először vezetett (16-15). De nem sokáig, mert három góllal válaszolt a magyar fél. A nagy adok-kapokban a svédek ismét egalizáltak (18-18), és az 50. percben fordítottak (19-18). Újabb skandináv találatot követően Mátéfi időt kért, de nem volt megállás a lejtőn – a magyar csapat elfáradt, szinte már semmi sem sikerült…

A kritikus szakaszban fokozatosan nőtt a különbség, a magyarok – szinte hihetetlen – 12 perc 17 másodpercig nem lőttek gólt, és ez a kiesést jelentette. A magyarok számára ezzel véget ért az Eb, és a másik középdöntős csoport eredményétől függően 9. vagy 10. helyen zárnak. Holott a győzelemmel, és a norvégok honnandok elleni sikerével a négy közé juthatunk volna. A svédek először jutottak Európa-bajnokságon a négy közé.

Nyilatkozatok

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány:
„Amíg bírtuk erővel, közel 45 percig, addig jól játszottunk. Elfáradtunk, nem tudtunk újítani, elmaradtak a gólok, és ezért kikaptunk. Sajnálom, mert becsületes küzdöttünk. Amennyiben Görbicz vagy Zácsik ismét a csapat rendelkezésére áll, újabb lehetőségek jönnek, és ez az eredményekben is megmutatkozik majd.”

Pálinger Katalin, a magyar válogatott kapusa:
„Az első félidőben jó volt a védekezésünk, de később fokozatosan elfogyott az erő és az ötlet. Ekkor már a lövéseink sem voltak jók, és a rutinosabb, higgadtabb svédek ezt kihasználták. Küzdöttünk, de most ez ennyire volt elegendő.”

Eb, özépdöntő, 3. forduló, II. csoport (Lillehammer):
Svédország-Magyarország 24-19 (10-12)
Gól: Torstenson 8/3, Johansson 6, Wiel Fredén 4, Gulldén 2, Boson 2, Rosengren Jacobsen 1, Flognman 1, illetve Szucsánszki 8/3, Bulath 3, Szabó 2, Vérten 2, Kovacsics 2, Szamoránsky 1, Kovacsicz 1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik