Élet-Stílus

Élnek, mint majom a vízben

Több szempontból is fura szerzet a japán makákó: majom létére szereti a vizet, és jól tűri a -15 Celsius-fokos hideget is. Ilyenkor azért sokszor felkeresi a közeli hőforrások egyikét. A képek alapján, mintha a budapesti Gellértben lennénk.

A japán makákó a legészakabbra élő majomfaj. Jól tűri a hideget, olyan területeken is megél, ahol télen a hőmérséklet -15 fokra süllyed. Földön és fákon egyaránt ügyesen mozog, a majmok többségétől eltérően kedveli a vizet és szeret fürödni: télen gyakran felkeresi a hőforrásokat melegedni – írja a wikipedia.

(MTI)

(MTI)

A képeken látható majmok az Észak-Japánban fekvő Hakodate botanikus kert lakói. Az itt élő mintegy száz majom kedvéért 41 Celsius-fokos hőmérsékleten tartják a vizet decembertől májusig.

A japán makákók 15-200 fős, állandóan vándorló csoportokban élnek, amelyek szociális szerkezete rendkívül összetett, valóságos majomtársadalmakat alkotnak. A csoport fő összetartó ereje a nőstények közötti kapcsolatrendszer.

A nőstények életük végéig a szülőcsoportjukban maradnak, szemben a hímekkel. A japán makákók meglehetősen szaporák, annak köszönhetően, hogy az anyák az idősebb kölykök gondozásának feladatát meg tudják osztani a rokonokkal.

Körülbelül 173 nap vemhesség után általában egy kölyök születik. A hímek 3,5, a nőstények 5 éves korukban válnak ivaréretté. Táplálékuk főleg gyümölcs, bogyó, gomba, levelek, fiatal hajtások, gerinctelenek. Bár elsősorban növényi eredetű táplálékokat fogyasztanak, de ha módjuk van rá, kisebb állatokat is elkapnak.

(MTI)

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik