Élet-Stílus

Kézilabda-Eb: egy góllal legyőztük Ukrajnát

Egy lépéssel közelebb került a reménybeli elődöntőhöz a magyar női kézilabda-válogatott, miután a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokság lillehammeri középdöntőjében 26-25-re legyőzte az ukrán csapatot.

Az ukránok nulla, a magyarok pedig két pontot hoztak magukkal a lehetséges négyből a középdöntőbe, így mindkét együttesre igaz volt, hogy egy újabb botlás halványította volna az elődöntős reményeket. A rivális a németek elleni, tízgólos, számára továbbjutást érő győzelemmel hangolt a mostani meccsre, míg a magyarok a norvégoktól elszenvedett, történelmi, 21 gólos vereséggel a hátuk mögött érkeztek a vasárnapi találkozóra.

Mindkét kapus szép védéssel mutatkozott be, majd felváltva elkezdtek potyogni a gólok. A magyarok először a 8. percben vezettek, és Szucsánszki volt az első, aki duplázni tudott a meccsen. Manaharova és Vérten gyorsan lőtt két gólt, s továbbra is felváltva vezetett a két gárda. Éppen negyedórája zajlott a meccs, amikor Tomori bombájával először lett két gól a különbség (7-5), ám két Pidpalova-büntetővel megint jött az egyenlítés.

Amíg a magyarok elosztották egymás között a találatokat, addig az ukránoknál csak Pidpalova és Manaharova jelentett veszélyt. A 24. percben Mátéfi Eszter időt kért, szerette volna, ha 10-10-ről még a szünetig ellép a csapata. Úgy tűnt, ez a terve nem válik valóra, mert három perccel később már az ukránok vezettek. A különbség lehetett volna nagyobb is, de Pálinger ziccert fogott. Kovacsics alkalmi balszélsőként kétszer is villant, és mivel Tóth időntúli hétméterest rontott, a pihenőre 14-12-vel vonult el a magyar válogatott.

A második félidőt emberelőnyben kezdte a Mátéfi-csapat, ám gól nem született, később pedig Szucsánszki büntetőt vágott a kapufára. Egy újabb létszámfölényes két perc alatt minden addiginál nagyobb lett az előny (38. perc: 18-14). Bulath sem úszta meg kiállítás nélkül, két ukrán gól jött válaszul, aztán a székesfehérvári Alcoában légiós Vascsuk is kiült két percre. Az utolsó negyedóra 20-19-es magyar vezetésről és Bulath második kiállításával kezdődött. Az egyenlítés nem maradt el, az pedig a 100. válogatottságát ünneplő Herren, illetve a kapufán múlott, hogy az ukránok nem fordítottak.

Kézilabda-Eb: egy góllal legyőztük Ukrajnát 1

Tomori is kiállítást kapott, ám még annak lejárta előtt visszament a pályára, így újabb két percet szabtak ki rá. Csodával határos módon ekkor sem fordított a rivális, ehhez Herr bravúrjai is kellettek. A cserekapus mutatványai lélekrombolóként hatottak az ukránokra, ám 24-22-nél, az 54. percben Bódit kiállították. Tomori – jóvátéve korábbi hibáit – szerencsés gólt lőtt emberhátrányban, de Vascsuk egalizált. Az izgalmas végjátékban Zorját kiküldték a bírók, Kovacsics pedig kihagyott egy ziccert. Az ukránok időt kértek, ám végül nem sikerült pontot szerezniük.

Középdöntő, 1. forduló, II. csoport (Lillehammer):

Magyarország-Ukrajna 26-25 (14-12)
Gól: Szucsánszki 6/1, Vérten 4, Kovacsics 4, Tóth 3, Bódi 2, Tomori 2, Bulath 2, Vincze 1, Szabó 1, Sopronyi 1, illetve Pidpalova 9/4, Manaharova 7, Borscsenko 2/1, Bahirjeva 2, Vascsuk 2, Batkova 1, Nyikolajenko 1, Zorja 1

Korábban:
Franciaország-Hollandia 23-21 (13-10)

Később:
Norvégia-Svédország 20:15

A hétfői pihenőt követően kedden 16:15-kor a szintén legyőzhető hollandok lesznek az ellenfelek, szerdán pedig a svédek következnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik