Élet-Stílus

Horvát legendát szerződtetett Szerbia élcsapata

Sporttörténeti edzőváltás történt pénteken déli szomszédunk élcsapatánál, a BEK-győztes Crvena Zvezdánál: a szerb Alekszandr Krsztics helyét a horvát Robert Prosinecki foglalhatja el a kispadon.

A két balkáni nemzet közelmúltbéli háborúja, valamint a szurkolótáborok ebből táplálkozó végletes gyűlölködésének tükrében jelentős, a megbékélés szándékát mutató lépésnek tűnik a belgrádi csapat vezetőinek döntése, és az egykori horvát klasszis vállalkozása.

Még akkor is, ha Prosinecki a Vörös Csillag labdarúgója volt a klub fénykorában, a ’90-es években, mikor Európa csúcsára jutott az együttes. Hiszen ugyanaz a Prosinecki sosem titkolta horvát hazafiságát, mi több, ingyen vállalta a játékot annál a csapatnál – a Hrvatski Dragovoljacnál, azaz a „Horvát Önkénteseknél” -, melyet a délszláv háború horvát harcosainak emlékére alapítottak.

Kérdés, hogyan fogadják majd a belgrádi szurkolók, akik heves vérmérséklete Európa-szerte ismert. Fanatizmusukat nem kell ecsetelni, elég csak a legutóbbi, Olaszország elleni Eb-selejtezőn történtekre utalni. Ráadásul az egész Balkánon rettegett szerb félkatonai vezér, Arkan a klub egyik vezérszurkolójának számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik