Élet-Stílus

Gigahajszárító a fejtetvek réme

A fejtetvek elleni leghatásosabb fegyver egy óriási hajszárítóval történő negyvenöt perces kezelés - derült ki egy tanulmányból.

A LouseBusternek nevezett gép a tetvek és a serkék 95 százalékát megöli, az életben maradt állatok pedig terméketlenné válnak, és hamarosan szintén elpusztulnak.

A utahi egyetem kutatói négy évvel korábban már kísérleteztek a gép akkor még nehezen kezelhető változatával. Az új verzió 28 fúvókán keresztül fújja a 60 Celsius-fokos levegőt. Ez a hőmérséklet ugyan alacsonyabb, mint egy normál hajszárítóé, a LouseBuster viszont kétszer-háromszor nagyobb mennyiségű levegőt fúj.

“A levegő mennyisége és a hőmérséklete együtt öli meg a tetveket” – fejtette ki a fejlesztésen dolgozó Dale Clayton.

A kezelés során harminc percen keresztül fújják a fejet a nagy teljesítményű szerkezettel, majd tizenöt percen át fésülik ki a hajból az elpusztult tetveket és a serkéket.

Egy 56 gyerek és felnőtt részvételével készített vizsgálat szerint a kúra a tetvek 88 százalékát, a serkéknek pedig 99 százalékát eltávolítja a fejről.

Clayton már szabadalmaztatta a szerkezetet, amely a tervek szerint kétezer dollárba fog kerülni. A kutató legközelebb egy birkák tetvetlenítésére alkalmas gépet készül kifejleszteni.

A vizsgálat és a LouseBuster eredményeit bemutató tanulmány a Journal of Medical Entomology című szaklapban jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik