Élet-Stílus

Újabb bolygót fedeztek föl

A Naprendszerhez legközelebb fekvő csillag körül keringő negyedik bolygót fedezték fel kanadai kutatók - derült ki a Nature című tudományos folyóirat legújabb számában megjelent tanulmányból.

A HR 8799 körül keringő bolygó tömege megközelítőleg azonos a csillag körül mozgó többi három égitesthez, a csillagászok azonban még nem tudták megfejteni a negyedik planéta összes titkát.

Eddig a Naprendszeren kívül keringő több száz bolygót sikerült azonosítani, de közülük csak kevés elég nagy és ragyogó ahhoz, hogy közvetlenül felvételeket tudjanak készíteni róluk – mondta Christian Marois csillagász.

A kanadai tudós kollégáival két évvel ezelőtt infravörös technikával rögzített felvételeket a HR 8799 körül keringő három óriásbolygóról, amelyek a Naprendszerben keringő három legnagyobb planétához hasonlítanak, de még náluk is sokkal nagyobbak.

Marois a közelmúltban öt hónapig tartó megfigyelés során újabb felvételeket készítettek, ezek fedték fel egy negyedik, a társainál a csillaghoz sokkal közelebb keringő bolygó jelenlétét. Ennek az égitestnek tömege a csillagászok becslése szerint ötszöröse a Jupiterének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik