Élet-Stílus

Sorsdöntő győzelem a nyitányon

Szinte borítékolható, hogy továbbjutást ér a szlovénok kilencgólos legyőzése a norvég-dán közös rendezésű női kézilabda-Európa-bajnokságon.

A középdöntőbe jutás szempontjából már az első Eb-meccs fontos volt, hiszen a franciák és a címvédő, olimpiai bajnok norvégok ellen papíron sokkal nehezebb pontot szerezni, mint a szlovénokkal szemben, akik ráadásul még soha sem nyertek a magyarok ellen.

Kimaradt helyzetekkel indult a meccs, a gólcsendet a Görbicz kidőlésével első számú irányítóvá előlépett Szucsánszki büntetőből törte meg. A szlovénok a 7. percben találtak be először. Fokozatosan hízott a magyar válogatott előnye – a 14. percben 8-3-mat mutatott az eredményjelző.

Zrnec Temes kiállítása alatti büntetőivel kicsit szorosabb lett az állás, ám csak rövid időre. A 22. percben a sokadik eladott labda és bekapott gól után, 11-5-nél időt kértek a szlovénok, majd kapust cseréltek. Ám Bulathtal Zec sem tudott mit kezdeni, az átlövő sorra dobta a gólokat. Emberelőnyben kicsit gyengébben ment a magyaroknak, ezért Mátéfi is időt kért. A szünet előtt a szlovénok kettős emberelőnyben sem zárkóztak fel.

A második félidő újabb két magyar találattal kezdődött, amire a beállós Oven hárommal válaszolt, jelezve, hogy a védelem nem mindig összpontosít maximálisan. A szlovén együttes tagjai sokkal agresszívebben védekeztek, mint korábban, így megkezdték a felzárkózást, mivel hat percig nem kaptak gólt (19-15). Bulath és Vérten, illetve a kapuban Pálinger azonban új erőt adott, és visszaállt a korábbi előny (22-16).

Sorsdöntő győzelem a nyitányon 1

A szlovénok az idő szorításában megpróbálták gyorsítani a játékot, de tervük nem vált be, mert változatlanul sok hibával játszottak, például a Győrben légiós Gros valamennyi lövését védte klubtársa, az összességében kitűnően, 48 százalékos hatékonysággal hárító Pálinger. Az 55. percben, 24-18-nál időt kért a hátrányban lévő gárda, de ettől nemhogy lendületbe jött, hanem inkább összeesett, és kiütéses vereséget szenvedett.

A mostani kilencgólos győzelem – ha nem borul a papírforma – középdöntőt ér a magyar válogatottnak, amely szerdán 18:15-kor a világbajnoki ezüstérmes franciákkal találkozik.

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány

„Összességében elégedett vagyok, noha voltak hibák. A 19 kapott gól önmagáért beszél. A védekezés jó volt, Pálinger pedig fontos labdákat fogott. Támadásban sok volt a pontatlanság, de ez betudható a nyitómeccsnek. Figyelni kellett arra, hogy mindenki játéklehetőséget kapjon, és szokjon hozzá az Eb hangulatához, illetve ehhez a hatalmas csarnokhoz. Lényeges volt az is, hogy a döntő pillanatokban nem remegett meg a kezünk. Szerdán a franciák az esélyesebbek, ugyanakkor mindent egy lapra feltéve játsszunk majd, és meglátjuk, mi sül ki ebből…”

Eb, 1. forduló, D csoport (Lillehammer):
Magyarország-Szlovénia 28-19 (16-10)
Gól: Bulath 6/1, Vérten 5, Szucsánszki 4/2, Szamoránsky 4, Kovacsicz 3, Tomori 3, Sopronyi 1, Bódi 1, Szabó 1, illetve Oven 6, Zrnec 5/3, Mavsar 3/1, Jericek 2, Irman 2, Mitrusevska 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik