Élet-Stílus

Aszpirin: jó a rák ellen is

Jelentősen csökkenti a prosztata, a tüdő és a torok rákjának kockázatát - állítják oxfordi tudósok.

A vizsgálat azért úttörő, mert elsőként szolgáltat bizonyítékot arra, hogy az aszpirin számos, gyakran előforduló ráktípusnál csökkenti a halálozások számát. Peter Rothwell, az Oxfordi Egyetem professzora hangsúlyozta, hogy az aszpirin jelentősen csökkenti a prosztata, a tüdő és a torok rákjának kockázatát.

A kutatók elemzésükbe összesen 25 500-nál is több pácienst vontak be és nyolc klinikai próba adatait tekintették át. Eredeti céljuk nem az volt, hogy összefüggést vizsgáljanak az aszpirin szedés és a rákkockázat között. A próbák 4-8 évig tartottak, ennek során derült ki, hogy napi 75 milligramm aszpirin átlagosan 21%-kal csökkentette a daganatos betegségek miatti halálozás kockázatát, mert gátolja egy olyan enzim termelődését, ami hozzájárul a daganatokban a sejtosztódáshoz.

A szakemberek figyelmeztetnek rá, hogy az aszpirin szedése – különösen alkoholfogyasztás mellett – veszélyekkel is jár, gyomorfájdalmakat, esetleg gyomorvérzést okozhat. Javasolják ezért, hogy a gyógyszer szedésének megkezdése előtt forduljanak orvosukhoz a páciensek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik