Élet-Stílus

Amikor nem emlékszel a bulira, pedig ott voltál

Egy átmulatott éjszaka után a filmszakadás, az alkoholamnézia bárkivel előfordulhat, és van, akinél több napig is eltart.

Előfordult már az olvasóval, hogy nem emlékezett egy átmulatott éjszaka történéseire? Nem, nem azért, mert kidőlt volna, egyszerűen nincsenek emlékei a történésekről. A dolog igen ijesztő tud lenni, pedig legtöbbünkel még csak nem is az történt, mint Dr. Goodwin kliensével.

A doktor amerikai páciense immár két éve nem mert alkoholt inni, miután egy reggel ismeretlen hotel szobájában ébredt. Arca frissen borotvált, ruhái katonás rendben sorakoztak a szobában. A szálloda recepciósától megtudta, hogy pár napja jelentkezett be hozzájuk, többször találkoztak, semmi különös jelét nem mutatta annak, hogy nem átlagos tudatállapotban van. A fiatalember hamarosan azt is megtudta, hogy szombat van. Az egyetlen probléma, hogy az utolsó felidézhető emléke St Luis egyik bárjából származott, ami több órai repülőútra és 1000 km-re volt jelenlegi tartózkodási helyétől – így már érthető, miért nem mert ezután alkoholra gondolni.
Amerikai pszichiáterünk utánanézett az akkori szakirodalomban, de a jelenségről addig nem igazán írtak. Az alkoholisták körében végzett “kutatásai” azonban gyorsan igazolták: a jelenség létezik, és bár nem írták le, számos anekdota szól a jelenségről.

Goodwin elkezdte kutatni a jelenséget, és érdekes felfedezéseket tett: alkoholamnéziában nem arról van szó, hogy később nem tudjuk felidézni az emléket, mert az elhalványul, hanem soha nem is rögzül, csak az úgynevezett rövidtávú memóriábam ami pár másodperctől maximum pár percig tárolja az emlékeket. (Ez a jelenség vezethet ahhoz, hogy egy ittas ember többször is ugyanazt a kérdést teszi fel.)

A másik kérdés az volt, mi idézi elő az alkoholamnéziát, hiszen nem mindenkinél jelentkezik. Akármennyit is ittak a kisérleti személyek, ha lassan ittak, akkor nem alakult ki ilyen felejtés, de ha gyorsan emelkedett vérük alkoholszintje, akkor az arra genetikailag érzékenyeknél kialakult a felejtés.

A kutatók arra is rájöttek, hogy ezek az emlékvesztések sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk, de a legtöbb esetben csak rövid fragmentumokban történnek, és igen ritka, hogy több napra is kiterjedjenek. Az is kiderült, hogy ebben az esetben a fiatalabbak a védtelenebbek, idős korban ritkább a jelenség.

A hosszabb ideig tartó alkoholos állapotban az a meghökkentő, hogy elszenvedője semmire nem emlékszik, ami 5 perccel korábban történt vele: nem tudja, kivel beszélget, mi az újonnan megismert neve, hol találkozott vele. Ennek ellenére a rövidtávú memóriában elérhető információk miatt gördülékenyen tud társalogni, autót vezetni, utazni,vásárolni, kívülről senki sem mondja meg róla, hogy egy emlékek nélküli állapotba került.
Freud egyszer azt nyilatkozta, hogy nem járt még olyan helyen, ahol ne járt volna már előtte egy költő, író, művész. Igaz ez az alkohol amnéziára és egy különleges fajtájára, amit Chaplin City Lights c. filmjében örökít meg: az állapotfüggő emlékezet és felejtés egyszerre jelenik meg annál a milliomosnál, aki Chaplinnel, a csavargóval együtt iszogat. Alkoholmámorában szállást nyújt milliomosunk a csavargónak, majd reggel semmire sem emlékezve elkergeti, a csavargó tiltakozása ellenére. Másnap Chaplin összefut milliomos „barátjával” , aki ezúttal ismét ittas és örömmel felismeri és keblére öleli ivócimboráját, és ott folytatja a történteket, ahol előzőleg abbahagyták.
Chaplin története egy összetett jelenségre világít rá, az állapotfüggő emlékezetre: bizonyos lelki állapotban jobban emlékezünk a hasonló állapotban átélt eseményekre. Egy híres kísérletben búvárokat kértek meg, hogy tanuljanak víz alatt és szárazföldön véletlenszerű szavakat, és azt találták, hogy jobban emlékeznek, ha a felidézéskor hasonló környezetben próbálkoznak.

Ez pedig akár a többszörös személyiség különleges eseteihez is vezethet (amikor is egy embernek több személyisége van), melyről maguk az alszemélyiségek nem is tudnak, de ez már egy másik cikk témája lehet.

A teljes 13 perces Chaplin-részlet, ebben két rövid jelenetben mutatkozik meg a jelenség:

A filmben 0:18-nál kezdődik az első jelenet, 4:40-nél ébred fel a milliomos, aki nem emlékszik az átmulatott éjszaka után a csavargóra, 8:05-nél pedig a nagy egymásra találás játszódik le, amikor a milliomos már ismét alkohol hatása alatt van.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ismerkedjen meg a cikk szerzőjével (pszichológia.com)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik