Élet-Stílus

Szerdán érdemes Bécsbe menni

Az osztrák fővárost szerdán nemcsak az adventi vásár, hanem Schiele, Picasso, Klimt képeinek megtekintése miatt is érdemes célba venni. A Leopold Múzeumba ugyanis, csakúgy mint a Mikulás-hétvégén, ingyen mehetnek a magyarok.

Az adventi akció nemcsak a magyaroknak szól, hanem a szlovákoknak, szlovéneknek, lengyeleknek és a cseheknek is, akik – a 10 eurós jegy helyett – elég, ha felmutatják személyi igazolványukat vagy útlevelüket, hogy megnézhessék a modern osztrák művészet legnagyobb gyűjteményét illetve az éppen aktuális Cézanne-Picasso-Giacometti kiállítást.

„A négyemeletes márványkockában a szecesszió bécsi mestereinek látható állandó tárlata. Mindenekelőtt Egon Schiele miatt érdemes elzarándokolni ide. Tudtuk, hogy egy zseni, de ekkora méretekben, ilyen környezetben a képei letaglózzák az embert. A szétesett világ mestere volt, kell-e ennél nagyobb aktualitás? Hát semmi jót nem ígérnek a képei az ilyen helyzetekre, az biztos, de a gyomorig hatnak. Csak ezért a tárlatért hetente érdemes volna kijönni ide” – írtuk legutóbbi ottjártunkkor.

Szerdán érdemes Bécsbe menni 1

A 44 olajfestményből és 180 rajzból álló Schiele-gyűjteményt, valamint a Gustav Klimttől Oskar Kokoschkán át Albin Egger-Lienzig az osztrák modern művészet legnagyobb alkotóinak tárlata mellett most van a „Cézanne-Picasso-Giacometti. Mestermunkák a Beyeler-gyűjteményből“ című időszakos kiállítás is. A híres svájci gyűjteményből nagyjából kétszáz remekművet csodálhatunk meg, többek között Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Jackson Pollock, Andy Warhol, Fernand Leger, Alberto Giacometti műveit.

Az adventi akció december 4-e és 5-e után kivételesen december 8-án, szerdán is érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik