Élet-Stílus

Nem jó üzlet az oroszoknak a vb-rendezés?

Elemzők aggodalmuknak adtak hangot egy nappal azután, hogy Oroszország elnyerte a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.

Az orosz tisztségviselők csütörtökön egyhangúlag állították, hogy a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megrendezése hatalmas hasznot hoz az országnak. Vlagyimir Putyin kormányfő arról beszélt, milyen infrastrukturális fejlesztéseket tesz ez lehetővé, Alekszej Kudrin pénzügyminiszter pedig azt mondta, a költségek nem haladják majd meg azt az összeget, amennyibe a szocsi téli olimpia kerül, amelyre 30 milliárd dollárt fordítanak.

A Vedomosztyi című lap elemzője szerint a költségek ennek majdnem a dupláját, több mint 50 milliárd dollárt tesznek majd ki, és feltette a kérdést: nem túl magas ár-e ez azért, hogy néhányan jelen lehetnek egy néhány meccsen, az orosz válogatott összes többi szurkolójának pedig annyi jut, hogy a csapat garantáltan ott lesz eseményen.

Az orosz delegáció öröme (MTI/EPA)

Az orosz delegáció öröme (MTI/EPA)

Oroszországban tizenhárom új stadiont kell építeni, három pedig rekonstrukcióra szorul. Emellett meg kell valósítani a Moszkva és Szentpétervár közötti utat, továbbá az ország központi részén fel kell újítani az utakat és vasútvonalakat, új repülőtéri terminálokra, valamint szállodákra is szükség van mind a 13 városban, ahol majd a foci-vb zajlik.

A Kommerszant című lap szerint a 2018-as világbajnokság megrendezése garantálja, hogy Oroszország az egész világ figyelmének középpontjában lesz, de ugyancsak azon a véleményen van, hogy ennek az ára hatalmas, és a pályázatban feltüntetett, 640 millió dolláros költségvetés csak egy csepp a kiadások tengerében.

A cikk emlékeztetett rá, hogy csak egyetlen stadion felel meg a FIFA előírásainak, a moszkvai Luzsnyiki, de az is rekonstrukcióra szorul, így csak a stadionok felújítására és újak építésére 3,82 milliárd dollárt kell költeni, és akkor még szó sem volt a 13 városi, és a köztük összeköttetést biztosító infrastruktúra építéséről, felújításáról. A Kommerszant rámutatott: bármilyen összeget neveznek is meg most, azt aligha lehet véglegesnek tekinteni, mert a szocsi olimpia költségei is többszörösére növekedtek idő közben.

A világbajnokságok rendezésének gyakorlata nem szolgál egyértelmű válasszal arra, hogy valóban olyan kifizetődő-e gazdasági szempontból a rendező országnak a rendezvény, mint arculati szempontból. A dél-afrikai hivatalos verzió szerint az ottani vb-re 3,5 milliárd eurót költöttek, és a bevételek 3,9 milliárdot tettek ki, vagyis nyereséges volt.

Független szakértők szerint azonban a nyári dél-afrikai világbajnokság költségei valójában 5-9 milliárd eurót tettek ki, és haszon csakis hosszú távon várható abból, hogy az ország vonzóbb lett a turisták és a gazdaság számára – írta a Kommerszant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik