Élet-Stílus

Hóhelyzet-jelentés

Nagy kiterjedésű, vegyes halmazállapotú csapadékzóna terjed délnyugat felől északkelet felé. Több megyében erősen havazik, ami fennakadásokat okoz.

Pénteken borult, felhős lesz az ég egészen délutánig. Akkor néhol felszakadozhat a felhőzet. Ködös, párás téli napunk lesz hóval, esővel. Északnyugaton inkább hó, délkeleten, keleten eső várható, a köztes területeken reggel, kora délelőtt még hóra, néhol ónos esőre, majd esőre lehet számítani. A szél is élénk lesz ma, az Alföldön déli, a Dunántúlon északnyugati iránnyal.A legmagasabb nappali hőmérséklet északnyugaton -1, +3, délen, keleten 4, 10 fok között várható. Késő este északnyugaton -4, keleten még +3 fok körül alakul a hőmérséklet.

Jelenleg az ország nagy részén érvényben van az első fokú riasztás a várható gyenge ónos eső miatt.

Hóhelyzet

A reggeli óráktól ismét intenzív havazás kezdődött Vas megyében, ahol az előrejelzések szerint a nap folyamán 10-15 centiméternyi friss hó hullhat. Egyelőre minden út járható a megyében, de a közlekedőknek téli útviszonyokra kell készülniük. Csütörtökön este is havazott, így a hóréteg vastagsága helyenként elérheti a 30 centimétert is.

Lassan és nehezen járhatók az utak Zala megyében. A reggel kezdődött intenzív havazás miatt akadozik a közlekedés az úttesten keresztbe fordult, elakadt vagy árokba csúszott járművek miatt.

A 86-os főúton Zalalövőnél több kamion és a közútkezelő sószórója is elakadt. A járművek nem tudnak felmenni a Rédics irányába tartó szerpentinen, ezért korlátozták a tehergépkocsik forgalmát, és a személygépkocsik is csak félpályán tudnak közlekedni. A forgalmat rendőrök irányítják.A kamionokat Szombathelyen és Körmenden félreállítják a rendőrök, ezért torlódásra lehet számítani.


Képgaléria!

Képgaléria!

Zala megyében több kamion csúszott az árokba a havas utakon, a koccanásos balesetek miatt a szomszédos megye felől érkező kamionokat félreállítják Szombathelyen és Körmenden.

A 76-os főúton, Nagykapornak és Almásháza között árokba csúszott egy autóbusz.

Elakadt teherautókat mentenek a 74-es főúton, a baki tetőnél lévő körforgalomnál is. Ezen a szakaszon csak egy sávon lehet közlekedni. Egy keresztbe fordult tehergépkocsi miatt félpályás útlezárást vezettek be a 75-ös főút zágorhidai elágazójánál is.
Zalaszántó és Bazsi között a Sümegről Keszthelyre közlekedő autóbusz akadt el, mentése folyamatban van.

Hajnaltól erős havazás kezdődött Komárom-Esztergom megyében, a főutak még mindenhol járhatók, de ha nem enyhül a hóesés, csak ekézéssel lehet megtisztítani az utak burkolatát.
Előző este és hajnalban kétszer is megelőző sózást végeztek a munkagépekkel, de a jelenleg is szakadó havat már nem lehet azonnal eltakarítani. Eddig négy centiméternyi hó esett, de az előrejelzésekben tíz centiméteres hóréteget is jeleztek.

Lassan és nehezen járhatók az utak Győr-Moson-Sopron megyében a reggel óta tartó havazás miatt; a megye több pontján árokba csúsztak járművek, autók ütköztek. Az 1-es főúton, Győr és Abda között három személykocsi ütközött, egy sérültet szállítottak kórházba a mentők. Győrszemere külterületén kamion autóbusszal ütközött, személyi sérülés ott nem történt.

Győr és Pápa között, a 83-as főúton, Győrszemere belterületén egy darabig elakadt kamionok akadályozták a közlekedést, mert a járművek az emelkedőn nem tudtak felhajtani. Az érintett útszakasz időközben felszabadult.

A vonatok átlagosan 30-50 perces késéssel közlekednek a Budapest-Esztergom vonalon. Piliscsaba állomáson váltóállítási problémák adódtak.

77 üzemmérnökség több ezer dolgozója váltott, 12 órás műszakban, folyamatos munkarendben dolgozik az ország területén. Ennek ellenére, amíg nem szűnik meg a havazás, a társaság nem ígér gyors javulást a közlekedésben.

A Magyar Közút Zrt. Útinform osztályának legfrissebb adatai szerint a Dunántúl északi és középső részén, valamint Pest és Nógrád megyében változó intenzitással havazik, Fejér és Heves megye területén inkább havas eső esik. Az ettől keletebbre és délebbre fekvő területeken eső esik. Az Alföldön és Kelet-Magyarországon jelenleg nincs fennakadás a közlekedésben – írták.

Az Útinform 11 órai adatai szerint a 2-es főúton, Katalinpusztánál egy megcsúszott kamion okoz egyre nagyobb forgalmi dugót. Mindkét irányban araszol a forgalom, miután csak egy sáv járható.

Az útviszonyokra tekintettel a közútkezelő az autósokat, és főként a nehézgépjárművel közlekedőket arra kéri, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű járművekkel keljenek útra.

Elakadások Pest megyében

Egyre több jármű akad el, illetve szenved balesetet Pest megye havas, jeges útszakaszain. A Budaörs és Budakeszi közötti utat egyelőre jobb elkerülni a repülőtér környéki emelkedőn tapasztalt nagyfokú jegesedés miatt. Ott a reggeli órákban egy kamion akadt el, de a járművet a tűzoltóknak sikerült elvontatniuk.

Mintegy 400-an takarítják folyamatosan a fővárosi utakat.

Az M3-as autópálya kifelé vezető oldalán, a 15. kilométerszelvénynél, a belső sávban egy kisteherautó csúszott meg és borult rá a szalagkorlátra. A műszaki mentés még tart, de jelentősebb torlódásra nem kell számítani.

Hóeltakarítás miatt váltott pályás útzár lépett érvénybe a 2-es főúton, Vác és Katalinpuszta között, az arra közlekedőknek rövid várakozásra kell készülniük.

Folyamatosan hívják telefonon a Pest megyei katasztrófavédelem ügyeletét is. Pénteken 10 óráig tízszer riasztották a tűzoltókat árokba csúszott, illetve felborult járművek mentéséhez.

Várható

Szombaton napsütést ígérnek az időjósok hózáporral, vasárnap újra beborul az ég, de csapadék nem lesz. Hétfőn és kedden borongós, párás időre van kilátás, több alkalommal esővel, eleinte főként északkeleten havas eső, hó is lehet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán várható.

Kettős fronthatás várható, a frontokra érzékenyeknél fejfájás, migrénes tünetek, vérnyomásingadozás is felléphet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik