Élet-Stílus

Mérgek a gyerekek tányérján?

Igen: egy francia egyesület szerint a gyerekek naponta legkevesebb 80-féle vegyi anyaggal kerülhetnek kapcsolatba.

A kutatók összesen 128-féle káros anyagot találtak, ezek közül 80 vegyi anyag, amiből 42 ráadásul még rákkeltő is lehet. További 37-ről pedig kiderült, hogy hormonális zavarokat idéznek elő. Az erre vonatkozó vizsgálatot az a francia Jövő generációi egyesület végezte, amely aktívan küzd a gyomirtó- és génmanipuláció-mentes mezőgazdaságért. A szervezet a vizsgálathoz olyan élelmiszereket választott, amiket a tizenéves gyerekek gyakran fogyasztanak, illetve amiket az egészségügyi minisztérium is javasol.

Az élelmiszerek vizsgálatát független francia és belga laboratóriumokban végezték, ahol kiderült, hogy a gyerekek naponta legalább 80 vegyi anyaggal érintkeznek. A Brazíliából importált almán, amit a francia gyerekek főleg uzsonnára esznek, gombaölő nyomait találták, egy olyan fajáét, amit Franciaországban már évekkel korábban betiltottak. A húspogácsákban, a tonhalkonzervben, a rágógumikban pedig rovarirtó és más vegyi anyag nyomait találták.

A szakértők külön kiemelték, hogy a veszélyes anyagok koncentrációja külön-külön nem haladja meg a megengedett értéket, együttes hatásuk azonban nem ismert, épp ezért sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani rájuk.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mennyi vegyi anyag kerül a gyerek tányérjára naponta? (inforadio)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik