Élet-Stílus

Visszaél hatalmával a Google?

Az Európai Bizottság eljárást indított a Google ellen, mert feltételezéseik szerint részrehajlóan jeleníti meg a keresési találatokat.

A vizsgálatot azt követően kezdeményezte az EU, hogy több vertikális keresőszolgáltató – jellemzően árösszehasonlító oldal – jelezte, hogy a Google hátra sorolja a találati listában oldalaikat.

A bizottság felé a Microsoft féle Ciao! from Bing, az angol Foundem és a francia ejustice.fr szolgáltatók éltek panasszal. A Foundem bejelentése szerint a Google olyan büntetőpontokat rendelt az oldalhoz jogtalanul, amelyekkel a kereső egyébként abban az esetben él, ha spamnak vagy a Google algoritmusát kijátszani akaró felhasználónak ítél egy oldalt. A másik két szolgáltató azt a kifogását fogalmazta meg, hogy a Google hátrányosan bánik olyan számára konkurens, szintén keresésen alapuló oldalakkal – mint az árösszehasonlítók –, amelyekkel szemben saját hasonló szolgáltatással is rendelkezik.

A bizottság bejelentése szerint arra is ki fog térni vizsgálódásuk, hogy a Google valóban olyan exkluzív szerződéseket kényszerített hirdetési partnereire, amelyek révén azok nem közölhetnek bizonyos, a Google számára versenyt jelentő hirdetéseket. A bizottság abban kérdésben is vizsgálatot kezdett, amely szerint a Google olyan szerződéseket kötött szoftver és hardver gyártókkal, amelyek célja a versenytársak kizárása volt.
A Google közleményben cáfolta a vádakat, amelyet lapunknak is eljuttatott az oldal magyarországi képviselete révén. Ebben az áll, hogy a Google indulása óta azon fáradozik, hogy felhasználói és az iparág szempontjából egyaránt helyesen járjon el. A hirdetéseket minden esetben egyértelműen megjelölik, megkönnyítve a felhasználók számára, hogy adataikat magukkal vigyék, amikor szolgáltatást váltanak – írták közleményükben. A vállalat hivatalos blogjában arra is kitért, hogy minden említett vállalat más-más ügyben tett kifogást.

A Google nem volt rest megemlíteni azt sem, hogy a „feljelentők” közt két vállalat is köthető valamilyen módon a Microsofthoz. Míg a Ciao! from Bing egyenesen a redmondiaké, addig a Foundem az ICOMP szervezet tagja, amely szintén egy részben redmondi alakulat. Egyben emlékeztették a Microsoftot, hogy hányszor gyűlt meg a baja az unióval, és lett büntetve súlyos milliókra, miközben a Google ügye csak előzetes vizsgálódás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik